Την κατάρτιση σχεδίου έκτακτης ανάγκης, με την παροχή υλικοτεχνικής βοήθειας, προσωπικού και χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη ζήτησε από την Κομισιόν η ελληνική κυβέρνηση

«Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, έναν μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα» δήλωσε η αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό. Παράλληλα, τόνισε ότι η Αθήνα υπολογίζει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ 2.000-3.000.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στο σχέδιο που υπέβαλε η κυβέρνηση στην Ε.Ε. αναφέρεται ότι οι χώροι υποδοχής που υπάρχουν ήδη στον Ελαιώνα, Ελληνικό, Σχιστό, Ειδομενή, Πολύκαστρο, Ορεστιάδα δεν επαρκούν και θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν στρατόπεδα και έκτακτα καταλύματα σε όλη την χώρα. 

Το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά προσφύγων τόσο σε κέντρα φιλοξενίας όσο και τη φιλοξενία μερίδας τους σε ξενοδοχεία. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση φέρεται να ζητεί και οικονομικούς πόρους από την Κομισιόν για να ανταπεξέλθει στο προσφυγικό

Την περασμένη εβδομάδα κατά τη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ πρόσφερε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα 500 εκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση του προσφυγικού. Την ίδια ώρα, πάντως o υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, υπολογισε ότι το κόστος θα άγγιζε μέχρι και το 1 δισ. ευρώ. 

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, επιβεβαίωσε εμμέσως ότι η Επιτροπή ψάχνει τρόπους να αντλήσει χρήματα για να βοηθήσει στην Ελλάδα, δίχως ωστόσο να αναφέρει ποσά.