Την ανάγκη να επισπευσθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στον Βαλκανικό Διάδρομο, υπογράμμισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, σημείωσε:

Οι μέρες περνούν χωρίς να υλοποιείται η συνάντηση αυτή. Οι εξελίξεις τρέχουν, η κυβέρνηση προχωρά σε μονομερείς ενέργειες και αποφάσεις και όλα αυτά αδυνατίζουν τη σημασία του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Όπως είπε, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, «σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να στηρίξουμε τη χώρα μας, να στηρίξουμε τα δικαιώματα του ελληνικού λαού, να βρούμε και να διατηρήσουμε συμμάχους στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Αναφερόμενη στη συνάντηση με τον κ. Πιτέλα, η κ. Γεννηματά είπε πως του ζήτησε «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του Δουβλίνο και στον μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων», επισημαίνοντας πως «η λύση δεν είναι στο Αιγαίο, η λύση βρίσκεται στις ακτές της Τουρκίας» η οποία -όπως είπε- «θα πρέπει να πιεστεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρώπη».

Η κ. Γεννηματά δήλωσε ακόμη πως ζήτησε από τον κ. Πιτέλα να συντονίσει μια Διάσκεψη των Σοσιαλιστικών Κομμάτων των Βαλκανίων στην Αθήνα, μαζί με τις αντίστοιχες ομάδες της Κύπρου, της Ιταλίας και της Μάλτας, ώστε «όλοι μαζί να στείλουμε μήνυμα σε όλη την Ευρώπη, στις ακραίες φωνές που επιθυμούν τη διάλυση της Ευρώπης», πρόταση που όπως σημείωσε έγινε δεκτή από τον κ. Πιτέλα, ο οποίος έκανε λόγο για τη «μεγάλη σοσιαλιστική απάντηση στην πρόκληση του προσφυγικού».

Με τον Τζιάνι Πιτέλα συναντήθηκε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Με τον κ. Πιτέλα συζητήσαμε το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού καθώς η χώρα μας περνά εξαιρετικά δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος μετά τη συνάντηση υπογραμμίζοντας ότι «συμφωνήσαμε ότι είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι εθνικό. «Τόνισα στον κ. Πιτέλα ότι πολλές από τις ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Επισήμανα ότι τρίζουν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος λόγω του προσφυγικού και οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη. Του ζήτησα να αναλάβει πρωτοβουλίες καθώς οι επόμενες ημέρες είναι πολύ κρίσιμες και μου επεσήμανε ότι θα το πράξει. Τόνισα ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν μονομερείς ενέργειες χωρών της Ε.Ε. στο προσφυγικό και χώρες της Ε.Ε. να μην συμμετέχουν στην μετεγκατάσταση των 160.000 προσφύγων που έχει συμφωνηθεί» επεσήμανε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ακόμη πως συζήτησε με τον κ. Πιτέλα για την οικονομία. «Υπογραμμίσαμε, ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος, ότι για να υπερβεί η χώρα την κρίση χρειάζονται πολιτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας ιδίως των νέων ανθρώπων».