Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις κινήσεις της κυβέρνησης, με τα στελέχη της Συγγρού να επιφυλάσσονται να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη για τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα.
 
Όπως σημείωνε στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη προς τον πρωθυπουργό, έπειτα από τη επίθεση που εξαπέλυσε προς τον πρόεδρο της ΝΔ την ώρα που ζητούσε συνεννόηση για το προσφυγικό και ενώ λίγες ώρες νωρίτερα είχαν μιλήσει και στο τηλέφωνο.
Υπό τα δεδομένα αυτά στη ΝΔ, ενόψει του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών κρατούν μικρό καλάθι, καθώς βλέπουν ότι ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι προτίθεται να αντικαταστήσει την έλλειψη εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με ένα «νέο, εθνικό, ευρωπαϊκό, τσαμπουκά», όπως λένε χαρακτηριστικά. «Αυτό θα μας οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε περαιτέρω απομόνωση από την Ευρώπη», φέρεται να έχει πει σε συνομιλητές του ο κ. Μητσοτάκης.
 
Προκειμένου να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δώσει εντολή οι ενότητες από το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ που θα ολοκληρώνονται να παρουσιάζονται αμέσως στη δημοσιότητα, πριν την τελική κατάρτισή του που έχει προγραμματιστεί με ορίζοντα το Συνέδριο του κόμματος στα τέλη Απριλίου, ενώ τα χρονοδιαγράμματα θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις εξελίξεις.
 
Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει και το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ για την επόμενη μέρα και κυρίως για τη μεταμνημονιακή εποχή. Για το λόγο αυτό και για πρώτη φορά οι 5 βασικοί πυλώνες του κυβερνητικούς προγράμματος (οικονομία, δημόσια διοίκηση και ασφάλεια, παιδεία, εξωτερική πολιτική και άμυνα και κοινωνική πολιτική), έχουν συνδεθεί και ξεκινούν από τις αντίστοιχες πέντε αξίες και αρχές (ανάπτυξη, αξιοκρατία, αριστεία, αξιοπιστία και αλληλεγγύη).
 
Επίσης σημειολογική, εκτός από ουσίας, είναι και η ανοικτή διαδικασία της συγκρότησής του με τη συμμετοχή ανθρώπων της αγοράς, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι το νέο  κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ δεν αποτελεί προϊόν κάποιων αόρατων ελίτ που ήρθαν να επιβάλλουν τις θέσεις τους, αλλά το αποτέλεσμα της συμμετοχής των πολιτών, δεδομένου ότι κατατέθηκαν 698 βιογραφικά ανθρώπων που θέλουν να συμμετέχουν στην συγκεκριμένη προσπάθεια.
Ως κεντρικός άξονας του προγράμματος είναι το τρίπτυχο «επενδύσεις, χαμηλή φορολογία, δουλειές», που φωτογραφίζει και την κυβερνητική πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος βάσισε την κατάρτιση των γαλάζιων προτάσεων και στη λογική της διεύρυνσης, απευθυνόμενος και σε στελέχη που κινούνται έξω από τα παραδοσιακά όρια της ΝΔ.
 
Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η συνάντηση που είχε λίγες μέρες νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την Άννα Διαμαντοπούλου για το ασφαλιστικό, η συμμετοχή της Νίκης Τζαβέλλα στο advisory board και η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην εκδήλωση για το βιβλίο του προέδρου της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών Γκι Φερχόφσταντ, τον οποίο είχε συναντήσει και στις Βρυξέλλες, αλλά και στο Συνέδριο του Ποταμιού.