Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Λιού για την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα και έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Λιού συμφώνησε ότι η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει γρήγορα και προς αυτή την κατεύθυνση θεωρεί ότι πρέπει να κινηθούν οι θεσμοί.

Παράλληλα, υπήρξε κοινή εκτίμηση ότι η Ευρώπη δεν αντέχει την ταυτόχρονη διαχείριση δύο πολύ σοβαρών κρίσεων όπως το προσφυγικό και η οικονομική κρίση.

Το ίδιο μήνυμα είχε στείλει την Παρασκευή ο κ. Λιου και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ μετά τη συζήτηση που είχε ο κ. Λιου με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρεται πως απομένει ακόμη να γίνει «σημαντική δουλειά» μεταξύ των διαφόρων πλευρών. Ωστόσο, ο κ. Λιου υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό «να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις η αξιολόγηση» του προγράμματος.

Ο Τζακ Λιου προσέθεσε ότι «είναι σημαντικό (...) οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τη δέσμευσή τους και να θέσουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά μέσω μέτρων για την ελάφρυνσή του», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Και ο Πιερ Μοσκοβισί από το βήμα του φόρουμ στους Δελφούς επισήμανε την ανάγκη να κλείσει το γρηγορότερο η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. 

«Η διαδικασία της αξιολόγησης πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη» τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων. Ενώ είναι σε εκκρεμότητα η πρώτη αξιολόγηση, ο κ. Μοσκοβισί έστειλε μηνύματα για το μείγμα των μέτρων που πρέπει να ληφθούν, τονίζοντας ότι «όλοι πρέπει να πληρώνουν φόρους, όχι μόνο όσοι δεν έχουν άλλη επιλογή».

«Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα» τόνισε, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ενώ πρόσθεσε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες: «Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τις αρχές στην επίτευξη της προόδου. Η ομάδα μου βρίσκεται στην Αθήνα από τα μέσα Ιανουαρίου, μαζί με τους εταίρους μας. Είμαι σε θέση να βεβαιώσω ότι το γενικό κλίμα των συζητήσεων ήταν θετικό».