Τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό ζήτησε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.

«Το προσφυγικό βγαίνει εκτός ελέγχου. Εφόσον ισχύουν όσα είπε ο κ. Μουζάλας πρέπει να συγκληθεί άμεσα το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Δεν του έχουμε εμπιστοσύνη του Τσίπρα, του μοιραίου πρωθυπουργού, ότι μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση» συμπλήρωσε στον ΣΚΑΙ.

«Η πρόκληση αυτή έχει εθνικές διαστάσεις, το κάναμε πράξη στις Βρυξέλλες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό να χειριστεί το θέμα που έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου» πρόσθεσε.

Ο πρώην ευρωβουλευτής επικαλέστηκε τέλος πληροφορίες ότι επίκειται ανακοίνωση της Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα για τη σύνθηκη Σένγκεν με αρνητικές αναφορές για την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση: 

«Το προσφυγικό – μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου. Είναι προφανές  ότι δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της κατάστασης.

Και αυτό ενώ η ίδια η Κυβέρνηση εδώ και εβδομάδες μιλούσε για επικείμενο κλείσιμο των συνόρων μας. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι το μόνο μέλημά της ήταν να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη και όχι ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης.                                                   

Δεν εμπιστευόμαστε τον μοιραίο πρωθυπουργό για να αντιμετωπίσει τη δραματική αυτήν κατάσταση. Οφείλει να συγκαλέσει άμεσα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών».

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Σταύρο Ψυχάρη, μέσω ανακοίνωσής του, ζητώντας από τον κ. Τσίπρα να απαντήσει σε 3+1 ερωτήσεις.

Συγκεκριμένα:

«Μετά την παραδοχή των επαναλαμβανόμενων κρυφών συναντήσεών του με τον επικεφαλής του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (Δ.Ο.Λ.), ο μοιραίος  πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει σε 3 + 1 απλές ερωτήσεις:

1. Γιατί ο “αδέκαστος πολέμαρχος” κατά της διαπλοκής, συναντάται κρυφά, όχι μία αλλά τέσσερις φορές με γνωστό μεγάλο εκδότη; Τι συζήτησαν;      

2. Εάν του ζητήθηκε μια φορά ευνοϊκή ρύθμιση δανείων και εκείνος την απέρριψε, προς τι οι ακόμα τρεις συναντήσεις;

3. Εκείνος τι ζήτησε και έναντι ποιου ανταλλάγματος;

Και μία τελευταία ερώτηση: Όποια απάντηση και να δώσει περιμένει να την πιστέψει κανείς;

Ο κ. Τσίπρας έχει απωλέσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας».