Στην προσφυγική κρίση, με μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης προς την Ελλάδα, αναφέρθηκε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας πριν από λίγο στους πιστούς που έχουν γεμίσει την πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Πιο αναλυτικά ο Αργεντινός πάπας τόνισε:

«Στην προσευχή μου και στη δική σας είναι πάντα παρούσα η δραματική κατάσταση των προσφύγων, οι οποίοι προσπαθούν να απομακρυνθούν από πολέμους και άλλες απάνθρωπες καταστάσεις.

Ιδίως η Ελλάδα και οι άλλες χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, προσφέρουν στους πρόσφυγες μια γενναιόδωρη βοήθεια, η οποία χρειάζεται τη συνεργασία όλων των κρατών. Μια ομαδική, ενιαία απάντηση μπορεί να είναι αποτελεσματική, για την ίση κατανομή των βαρών.

Για τον λόγο αυτό πρέπει να θέσει ως στόχο, κανείς –χωρίς επιφυλάξεις και με αποφασιστικότητα– τις διαπραγματεύσεις.

Συγχρόνως, δέχθηκα με ελπίδα την είδηση της παύσης των εχθροπραξιών στη Συρία και καλώ όλους σας να προσευχηθείτε ώστε αυτή η ευκαιρία να μπορέσει να ανακουφίσει τον δοκιμαζόμενο λαό, διευκολύνοντας τις αναγκαίες ανθρωπιστικές βοήθειες. Και για να ανοίξει τον δρόμο στον διάλογο και στην τόσο επιθυμητή ειρήνη».

«H Eλλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη»

«H Eλλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο στην εφημερίδα Ιλ Μεσσατζέρο, με αναφορά στις εξελίξεις στο μεταναστευτικό.

«Η αυταπάτη ότι μπορεί να αφεθεί όλο το βάρος του προβλήματος στις πλάτες της Αθήνας θα οδηγούσε το όλο σύστημα σε κατάρρευση και θα ήταν, συνεπώς, ένα πρόβλημα για όλους», προσθέτει ο Αλφάνο.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, με αναφορά, πάντα, στο ίδιο θέμα, τονίζει:

«Ο κίνδυνος να ανοίξει η θαλάσσια διαδρομή προς την ιταλική περιοχή της Απουλίας, περνώντας από την Αλβανία, υπάρχει, πρέπει να ληφθεί υπόψη. Αλλά θα ήταν ένα πρόβλημα για όλη την Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό πρέπει να εργασθούμε μαζί με όλους τους εταίρους μας. Γνωρίζουμε το τι σήμανε στο παρελθόν η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Αλβανία και ετοιμάζουμε ένα σχετικό σχέδιο».

Ο Αντζελίνο Αλφάνο προσθέτει ότι «η Ευρώπη δεν στάθηκε ικανή, έως τώρα, να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της» και αποσαφηνίζει ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου η ιταλική κυβέρνηση ελπίζει να έχει ολοκληρώσει την διαδικασία με τα hotspots.

«Παρότι, όμως, υπερίσχυσε η αρχή της ίσης κατανομής, σε ό,τι αφορά την μετεγκατάσταση των προσφύγων μεταξύ των 28 κρατών-μελών και τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών τα πράγματα πάνε πολύ, πολύ άσχημα», ολοκληρώνει ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Ρέντσι.