Μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την οικονομική κρίση και τα μνημόνια, έστειλε από την Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του Δημοκρατικού Συναγερμού.
 
Το μήνυμα αυτό, εστάλη από τον πρόεδρο της ΝΔ με αφορμή την επικείμενη έξοδο της Κύπρου από τα μνημόνια στις επόμενες ημέρες.
 

Για την έξοδο από την κρίση, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε τρεις προϋποθέσεις

  • Αλήθεια και ελικρίνεια. Η Κύπρος μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας δεν είπε άλλα στο εξωτερικό και άλλα στο εσωτερικό, σημείωσε. Αντ΄αυτού στην Ελλάδα ζήσαμε τον απόλυτο διαχωρισμό της κοινωνίας, σε γερμανοτσολιάδες και πατριώτες, σε μνημονιακούς και αντιμνημονικούς.
  • Δεύτερη προϋπόθεση,  η μεθοδολογία και ο τρόπος αντιμετώπισης της τρόικας, υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης και τροποποιήσεων με την τρόικα, αρκεί να είναι κανείς συγκεκριμένος για να υπάρχει σχέση αξιοπιστίας μεταξύ των δύο πλευρών. Μάλιστα αναφέρθηκε και στη δική του εμπειρία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου μετά από διαπραγμάτευση, οι απολύσεις αντικαταστάθηκαν από την αξιολόγηση.
  • Τρίτη προϋπόθεση, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, έχει να κάνει με την δημοσιονομική εξυγίανση. «η αύξηση των φόρων δημιουργεί υφεσιακή δυναμική. Δυστυχώς στην Ελλάδα η κυβέρνηση αύξησε τη φορολογία και δημιουργήθηκε απώλεια εσόδων 800 εκ. ευρώ για το 2015», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
 
Τέλος εξαπολύοντας σφοδρά πυρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της ΝΔ, σημείωσε πως το τρίτο μνημόνιο ήταν αχρείαστο και υπάρχει πολύ συγκεκριμένη πολιτική ευθύνη, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη της συναίνεσης.