Μπορεί η εβδομάδα να ξεκινάει με ένα πρόβλημα λιγότερο για την κυβέρνηση, καθώς τα αγροτικά μπλόκα αποτελούν πια παρελθόν, αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα πράγματα εξελίσσονται ιδανικά, καθώς η αδυναμία διαχείρισης του προσφυγικού και η κολλημένη διαπραγμάτευση προκαλούν μεγάλη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Όσο οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία αυξάνονται και όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δείχνει πραγματική διάθεση για διευθέτηση του ζητήματος, το προσφυγικό θα παραμένει στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας. Το θέμα θα συζητηθεί αναλυτικά και στο σημερινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο που θα προσπαθήσει να χαράξει την κυβερνητική γραμμή στον δρόμο για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς παραμένει η αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε διαφορετική περίπτωση -συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές-, η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να εξετάσει όλες τις δυνατότητες πίεσης που τις παρέχουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες, χωρίς να απορρίπτεται ακόμα και η ακραία λύση του βέτο. 

Δεύτερη επιδίωξη, θα είναι η εξασφάλιση πρόσθετης οικονομικής βοήθειας από τις Βρυξέλλες για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων που θα παραμείνουν στην χώρα μας, σχέδιο που και η Κομισιόν έχει παραδεχτεί πως επεξεργάζεται. Παράλληλα και με εντολή του Αλέξη Τσίπρα, τα συναρμόδια για την διαχείρηση του θέματος υπουργεία, προετοιμάζουν σχέδια ακόμη και για τα χειρότερα σενάρια, δηλαδή το εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα. 

Τρίτη επιδίωξη, παραμένει η σταθερή προσπάθεια για μεταφορά της πίεσης που ασκούν οι Βρυξέλλες στην Αθήνα, στην Άγκυρα. Η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει μια ρητή δέσμευση της τουρκικής πλευράς, πως θα κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της για μείωση των ροών προς την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, ευελπιστεί πως οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης θα εντείνουν την πίεση τους στην Τουρκία. 

Τέλος, στα κυβερνητικά σχέδια θα υπάρχει και η πρόταση για την απευθείας μεταφορά όσων δικαιούνται άσυλο, από την Τουρκία στις χώρες μεταστέγασης τους, κάτι που όμως απαιτεί την πλήρη συνεργασία των τουρκικών αρχών και νέα ευρωπαϊκά κονδύλια. 

Τις παραπάνω προτάσεις, συν ότι ακόμη κριθεί αναγκαίο, αναμένεται να μεταφέρει και ο Πρωθυπουργός στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όταν και εάν διεξαχθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.