Με το προσφυγικό, μέγα πρόβλημα, να παραμένει παράγοντας πίεσης προς την ελληνική κοινωνία αλλά και αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και με την αξιολόγηση να εκκρεμεί, βυθίζοντας περαιτέρω σε ύφεση την ελληνική οικονομία, η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου και, προσωπικά, του κ. Αλέξη Τσίπρα να παίξουν τα ρέστα τους στο κομμάτι της διαφάνειας και της διαπλοκής δεν προκαλεί έκπληξη στη Συγγρού.

Η αντιπαράθεση των δύο πλευρών κτυπάει κόκκινο ενώ η επιλογή του εκδότη του Βήματος να περιγράψει, ουσιαστικά, κύκλο συναντήσεων που είχε με τον κ. Αλέξη Τσίπρα έβαλε φωτιά στο ήδη εύφλεκτο, από τις υποθέσεις της αδειοδότησης των ΜΜΕ και των εκβιασμών Μαυρίκου, πολιτικό σκηνικό. Η επιλογή της Ν.Δ. να σχολιάσει, με δηκτικό τρόπο, τις επαφές Τσίπρα με τους εκπροσώπους της «διαπλοκής», απαντήθηκε από το Μαξίμου με νέες καταγγελίες για υπεράσπιση της διαπλοκής από τη Ν.Δ. αλλά και με νέες αιχμές για τη δράση του «εκδότη» Μαυρίκου και τη σχέση, οικονομική ή άλλη, με την προηγούμενη ηγεσία της Ν.Δ.

Για τη Συγγρού, η επιλογή του κ. Τσίπρα να επενδύσει στη συζήτηση περί διαπλοκής αποτελεί μονόδρομο καθώς σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα, και κυρίως το προσφυγικό και το οικονομικό, οι επιδόσεις του παραμένουν αρνητικές. «Το πεδίο της “κάθαρσης” είναι το μόνον στο οποίο μπορεί να κινηθεί ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συσπειρώσει το ακροατήριό του ή, εφόσον έχει αποφασίσει να “δραπετεύει”, να αιτιολογήσει την πτώση του από τα “συμφέροντα”», σημείωνε στο Newpost έμπειρος κομματικός, προσθέτοντας ότι σε αυτή την προσπάθεια ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του θα χρησιμοποιήσουν κάθε όπλο, ακόμη και χαλκευμένα ή παραποιημένα στοιχεία, όπως την επιστολή Μπόργιανς.

Από την πλευρά της, η Ν.Δ. αφενός δεν επιθυμεί να παρασυρθεί στην ατζέντα που δημιουργεί η κυβέρνηση, από την άλλη όμως τα στελέχη της γνωρίζουν ότι οι καταγγελίες, με ή χωρίς εισαγωγικά του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες. Ωστόσο, στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκε στη Συγγρού συμφωνήθηκε ότι κυρίαρχο όπλο στα χέρια της Ν.Δ. δεν είναι άλλο από την... πραγματικότητα. Γι αυτό το λόγο, άλλωστε, η Ν.Δ. ζήτησε επισήμως, και χθες, την επίσπευση του Συμβουλίου Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με το επιχείρημα ότι η κατάσταση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι πλέον εντελώς εκτός ελέγχου. Επιδίωξη της Συγγρού είναι να μην επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να μεταθέσει τις ευθύνες για τις δικές του αποτυχημένες πολιτικές και διαχειριστικές επιλογές στους «κακούς ευρωπαίους» και, παράλληλα, να εμφανίσει τον κ. Τσίπρα, για τον οποίο δηλώνεται ότι δεν χαίρει ούτε της ελάχιστης εμπιστοσύνης, ως Πρωθυπουργό υπό την επιτροπεία των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών.