current views are: 7

29 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση06:52

Σταϊνμάγερ: Η Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα με όλες της τις δυνάμεις

Η Ελλάδα ως πύλη εισόδου των προσφύγων και η Γερμανία ως κατ’ εξοχήν χώρα τελικού προορισμού τους σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης η οποία δοκιμάζει τη συνοχή της ΕΕ, επισημαίνει ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Δημοσίευση 06:52’

Η Ελλάδα ως πύλη εισόδου των προσφύγων και η Γερμανία ως κατ’ εξοχήν χώρα τελικού προορισμού τους σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης η οποία δοκιμάζει τη συνοχή της ΕΕ, επισημαίνει ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Η Ελλάδα ως πύλη εισόδου των προσφύγων και η Γερμανία ως κατ’ εξοχήν χώρα τελικού προορισμού τους σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης η οποία δοκιμάζει τη συνοχή της ΕΕ, επισημαίνει ο  Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

 Η ΕΕ δεν μπορεί να λύνει τα προβλήματά της εις βάρος ενός κράτους-μέλους, προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και θεωρεί αναγκαία πρόσθετη ευρωπαϊκή βοήθεια στην Ελλάδα για την προσφυγική κρίση, αλλά και επιβεβλημένη την παραμονή της σε μεταρρυθμιστική πορεία

Ο Σταϊνμάγερ δεν κρύβει ότι η μόνη ελπίδα επίλυσης του προσφυγικού εστιάζεται στην Τουρκία με την εφαρμογή του κοινού σχεδίου δράσης με την Ε.Ε. και την εκπλήρωση από πλευράς της Τουρκίας των δεσμεύσεων της για πάταξη των διακινητών.

Σε συνέντευξη του στα «ΝΕΑ», ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διαχειριστεί εξίσου αποτελεσματικά τόσο την προσφυγική κρίση με αντάλλαγμα την παροχή πρόσθετης βοήθειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και την δημοσιονομική της κρίση με την υλοποίηση του προγράμματος στη γραμμή των μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια στιγμή, ο γερμανός ΥΠΕΞ απορρίπτει κατηγορηματικά τις μονομερείς ενέργειες ενώ τονίζει πως μόνο με συμπόρευση θα μπορέσει να επιτευχθεί μια βιώσιμη και διαρκής πρόοδος στην Ευρώπη.

Παράλληλα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως η Ευρώπη δεν μπορεί να λύνει τα προβλήματά της σε βάρος ενός κράτους-μέλους ενώ κατέστησε σαφές πως η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας, με όλες τις δυνάμεις της.

«Το ότι η Ελλάδα επιβαρύνεται επιπρόσθετα από το κύμα των προσφύγων εμείς οι Γερμανοί το κατανοούμε ιδιαίτερα καλά, διότι είμαστε από τις κύριες χώρες υποδοχής», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θα πρέπει επίσης να συζητηθεί το ζήτημα της παροχής πρόσθετης βοήθειας προς την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ταυτόχρονα όμως ισχύει: Ο στόχος ήταν και παραμένει να υπάρξει ξανά στην Ελλάδα οικονομική ανάπτυξη και κατ’ επέκταση μεγαλύτερη απασχόληση. Γι’ αυτό είναι επειγόντως απαραίτητο να παραμείνει προσηλωμένη στη γραμμή των μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι και προς το συμφέρον των Ελλήνων. Μόνο έτσι θα υπάρξουν μακροπρόθεσμα καλά αποτελέσματα.

«Ελληνες και Γερμανούς μάς συνδέει μία μακροχρόνια φιλία και εταιρική συνεργασία εντός της ΕΕ. Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον έλληνα συνάδελφό μου Νίκο Κοτζιά. Γερμανοί και Ελληνες έχουμε αναπτύξει μεταξύ μας τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη ώστε, ευτυχώς, να μπορούμε να μιλάμε για όλα ανοιχτά. Αυτό δεν είναι αυτονόητο. Και ιδίως στην παρούσα κρίση στην Ευρώπη είναι άκρως πολύτιμο», κατέληξε ο Σταϊνμάγερ.

 


σχετικα αρθρα