Τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων και των τηλεοπτικών συνεργείων αποφάσισε αιφνιδιαστικά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο -με ανακοίνωσή του- γνωστοποιεί ότι δεν θα χροηγούνται στο εξής άδειες για είσοδο στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων. 

«Κατόπιν συνεννόησης με τους συντονιστές των Κέντρων Υποδοχής τόσο στα νησιά, όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, δεν θα δίδονται άδειες σε τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφους, προκειμένου να εισέρχονται στους χώρους όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, μέχρι νεωτέρας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας» τονίζει η ανακοίνωση του Γιάννη Μουζάλα, την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες έχουν διασκορπιστεί σε κάθε γωνιά της ηπειρωτικής Ελλάδας και χιλιάδες ακόμη περιμένουν υπό άθλιες συνθήκες στα σύνορα της Ειδομένης. 

Λίγο αργότερα δόθηκαν διευκρινίσεις από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο τονίζει ότι ζητήθηκε από τους υπεύθυνους των κέντρων να μην εισέρχονται τηλεοπτικά συνεργεία, για να αμην αποσπώνται από το δύσκολο έργο που έχουν:

Από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διευκρινίζεται ότι η προσωρινή αναβολή της πρόσβασης των ΜΜΕ στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, στα κέντρα φιλοξενίας και τα κέντρα μετεγκατάστασης έγινε ύστερα από αίτημα των ίδιων  των συντονιστών των κέντρων, προκειμένου να μην αποσπώνται από το έργο τους που είναι η διαχείριση των ροών προσφύγων και μεταναστών.

Την παρούσα στιγμή, τα κέντρα καλούνται να διαχειρισθούν με τον καλύτερο, δυνατό τρόπο μια ανθρωπιστική κρίση, που αφορά καταρχήν  όσους έχουν εισέλθει στη χώρα.  Οι απασχολούμενοι στα κέντρα  καλούνται καθημερινά να διαχειρισθούν έναν συνεχώς αυξανόμενο και μεγάλο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι πρέπει να φιλοξενηθούν σε κέντρα, όπου πρέπει να τους παραχθούν τα μέσα για τη βραχύχρονη επιβίωσή τους στη χώρα, να διαφυλαχθούν από επιτήδειους που καραδοκούν, αλλά να καθησυχασθεί η δική τους αδημονία να συνεχίσουν το ταξίδι.  Κατά δεύτερον, μέριμνα των συντονιστών των κέντρων, αλλά  και όσων εργάζονται σε αυτά  είναι η κατά το δυνατόν διασφάλιση της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών.

Καθώς οι εργαζόμενοι στα κέντρα είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένοι από την κρίση, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ζήτησαν να παραμείνουν για εύλογο χρονικό διάστημα απερίσπαστοι στο έργο τους. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν να μην εισέρχονται εκπρόσωποι των ΜΜΕ, οργανώσεων, αλλά και ερευνητές Πανεπιστημίων στα κέντρα. Σύντομα θα παρασχεθεί  οργανωμένη δυνατότητα πρόσβασης

Ενώ η κυβέρνηση περιμένει να ανοίξουν τα σύνορα στα Σκόπια για να υπάρξει αποσυμφόρηση τη χώρας μας από τους απελπισμένους πρόσφυγες, νωρίτερα σήμερα σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ των προσφύγων και των αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ, όταν οι συγκεντρωμένοι μετανάστες απέκλεισαν την σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη και επιχείρησαν να ρίξουν τον φράχτη στα σύνορα Ελλαδας - Σκοπίων.

Η κατάσταση οξύνθηκε ακόμη περισσότερο όταν οι πρόσφυγες άρχισαν να πετούν πέτρες προς την πλευρά των αστυνομικών, οι οποίοι από την πλευρά τους απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης.

Όπως έγινε γνωστό, υπήρξαν μικροτραυματισμοί και αρκετοί άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα ιατρεία των ΜΚΟ με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ εικόνες με παιδιά να λιποθυμούν από τα δακρυγόνα κάνουν το γύρο του κόσμου. 

Βασικό αίτημα των συγκεντρωμένων μεταναστών είναι να τους επιτραπεί άμεσα να περάσουν στην ΠΓΔΜ και να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τη Γερμανία, την Αυστρία και τη βόρεια Ευρώπη.