Την πεποίθηση ότι ο αναγκαστικός καταμερισμός και μάλιστα ποσοστιαίος σε όλη την Ευρώπη είναι η λύση στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Υπενθύμισε δε ότι "η πρόταση περί του αναγκαστικού καταμερισμού, έγινε για πρώτη φορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στο Συμβούλιο της Ευρώπης αρχές Μαρτίου 2015 και τότε μπήκε και στη σύνοδο των αρχηγών και η απόφαση της συνόδου ήταν εθελοντικός καταμερισμός.

''Αυτό ήταν εθελοντική αποφυγή σε ορισμένες περιπτώσεις", σχολίασε.

Την ίδια στιγμή ο κ. Βίτσας επανέλαβε ότι:

Είναι προς το συμφέρον όλων των παλαιών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο το ανθρωπιστικό αλλά και το οικονομικό συμφέρον, να μην κλείσουν τα σύνορα. Δηλαδή, εξήγησε, αν καταργηθεί η Συμφωνία Σένγκεν θα υπάρχουν επιπτώσεις πολλών δισεκατομμυρίων. Έχουμε τη διαδικασία του βέτο. Έχουμε και εμείς χαρτιά για να αποτρέψουμε τα κλειστά σύνορα, διεμήνυσε. Υπάρχει και η επόμενη μέρα και η Ελλάδα θα κληθεί από τα πράγματα να παίξει και σταθεροποιητικό και αναπτυξιακό ρόλο.

Παράλληλα σχολίασε ότι "το να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών επί χρήμασι, δηλαδή με ανταπόδοση, είναι όχι απλώς λάθος αλλά δημιουργεί μια κατάσταση που δεν θα βοηθήσει ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρώπη ούτε την περιοχή".

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας εκτίμησε ότι "αν το όλο σύστημα λειτουργήσει σε ένα επίπεδο 70-80%, η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη".

Ωστόσο επισήμανε ότι "υπάρχουν στοιχεία σε σχέση με τις ροές που θα έλεγε κανένας πως είναι ελπιδοφόρα. Υπάρχουν και κινήσεις που έχουν να κάνουν περισσότερο με το πως λειτουργεί το πολιτικό και το στρατιωτικό σύστημα στην ίδια την Τουρκία που θα έλεγε κανείς ανησυχητικές".

Αναφερόμενος στο Καστελόριζο, ο κ. Βίτσας κατέστησε σαφές ότι "δεν υπάρχει καμία ευκαιρία και για κανέναν να προωθήσει παλιότερα του αιτήματα. Εμείς από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, για μας, για την Ελλάδα δηλαδή, γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν".