Δημιουργία συντονιστικού κέντρου για το προσφυγικό στην Κεντρική Μακεδονία ζήτησε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε για το θέμα στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων σημείωσε ότι «αν δεν το κάνει η κυβέρνηση θα προτείνω να το κάνουμε εμείς. Θα μετέχουν όλοι οι φορείς και φυσικά και εμείς ως Περιφέρεια. Το συντονιστικό κέντρο θα συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα είναι ολιγομελές για να μπορούν να λαμβάνονται οι αποφάσεις γρήγορα».

Στο όργανο αυτό θα συμμετέχει το υφυπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, η αστυνομία και ο στρατός και εκπρόσωποι φορέων.

Επιπλέον πρότεινε να διατυπωθούν προτάσεις από δήμους, ακόμη και αυτούς που δεν έχουν εμπλακεί ως τώρα στο προσφυγικό, για την εύρεση κατάλληλων χώρων μετεγκατάστασης προσφύγων που θα κατατεθούν μόνο στην κυβέρνηση και θα ενεργοποιηθούν μόνο εφόσον προκύψουν νέες ανάγκες. Τέλος υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης κάθε διαθέσιμου πόρου, από κάθε δυνατή πηγή για τη χρηματοδότηση συνοδών αναγκών των προσφύγων από τον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης. «Κάθε πηγή σημαίνει ευρωπαϊκοί πόροι, έκτακτη χρηματοδότηση που θα ζητήσουμε από το υπουργείο Εσωτερικών καθώς και αξιοποίηση πόρων από τους τακτικούς προϋπολογισμούς μας» τόνισε.

Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον αν. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, έλαβε διαβεβαιώσεις για την τροποποίηση νόμου προκειμένου οι αυτοδιοικήσεις να μπορούν να διαθέσουν χρηματοδοτήσεις για έκτακτες ανάγκες. Γνωστοποίησε ότι η Περιφέρεια μπορεί να διαθέσει 200.000 ευρώ και ζήτησε από τους εμπλεκόμενους φορείς να της κοινοποιήσουν λίστα με τις ανάγκες τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν λόγω του προσφυγικού.