Μία από τις πρωτοτυπίες που φέρνει το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που υπέγραψε η Ελλάδα με τους Θεσμούς, είναι το γεγονός ότι με τις πτυχές του, τις πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση δηλαδή, δεν συμφωνούν όλες οι πλευρές των δανειστών.

Υπάρχουν πληροφορίες δε πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των Θεσμών πολλές φορές οι διαφωνίες που σημειώνονται εντός κουαρτέτου είναι μεγαλύτερες και ηχηρότερες από αυτές με την κυβέρνηση, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εκφράζει συνήθως τις πιο ακραίες θέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, πραγματοποιήθηκε χθες στη Φρανκφούρτη σύσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών – Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ- ώστε να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει το Ταμείο με το ευρωπαϊκό σκέλος των Θεσμών, ιδιαίτερα στο θέμα του δημοσιονομικού κενού. Ωστόσο, η σύσκεψη –όπου από πλευράς Ταμείου παρούσα ήταν η Ντέλια Βελκουλέσκου- ολοκληρώθηκε άκαρπη.

Το αδιέξοδο στις συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του Ταμείου είναι τέτοιο μάλιστα, που όμως μεταδίδει το πρακτορείο MNI η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την απευθείας παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ, γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, με στόχο να λυθεί το πρόβλημα και να καταρτιστεί μία κοινή γραμμή απέναντι στη χώρα μας.

Επίσημη θέση του ΔΝΤ  φαίνεται είναι τα όσα έγραψε στο ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν και συγκεκριμένα η ανάγκη λήψης μέτρων ύψους έως και 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έως και το 2019 καθώς επίσης για βαθύτερο «μαχαίρι» στη συνταξιοδοτική δαπάνη. Φυσικά, οι θέσεις αυτές προκαλούν τη δυσαρέσκεια των ευρωπαίων τόσο στην Κομισιόν, όσο και στο Eurogroup αφού διαχώρισε χθες τη θέση του μέχρι και ο σκληρός πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όλα τα βλέμματα λοιπόν στρέφονται στο EuroWorking Group  που συνεδρίαζει σήμερα και στο οποίο εν πολλοίς θα καθορίσει εάν θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των Θεσμών στην Ελλάδα ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν τη σύγκλιση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των ευρωπαίων στα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης όπως το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό κενό ενώ το ΔΝΤ εξακολουθεί να διαφοροποιείται αποτελώντας αυτή τη στιγμή το μεγάλο αγκάθι για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Τόσο σε ό,τι αφορά το ύψος των μέτρων που ζητά να επιβληθούν ως το 2018 όσο και στις προβλέψεις του για την πορεία των οικονομικών μεγεθών (ρυθμός ανάπτυξης και έλλειμμα).

Κρίσιμη αναμένεται να είναι η στάση της Γερμανίας ενώ για πρώτη φορά το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των 20 μεγαλύτερων χωρών του κόσμου (G20) o γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναγνώρισε το μεγάλο οικονομικό βάρος που καλείται να σηκώσει ταυτόχρονα η Ελλάδα από την αξιολόγηση και το προσφυγικό.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επιστροφή των Θεσμών το συντομότερο δυνατό προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να υπάρξει ένα θετικό σήμα στις αγορές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.