«Τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος τρίζουν λόγω του προσφυγικού» ήταν το μήνυμα του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, από το Ηράκλειο, ο οποίος τόνισε πως το προσφυγικό είναι εθνικό θέμα και απαιτείται εθνική συνεννόηση.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Περιφερειακού Συντονιστικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κρήτης, με ομιλητές επίσης την Προέδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον εκπρόσωπο των Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία Νίκο Διακουλάκη, ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «στην Ε.Ε. πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα» και πως «επιτέλους πρέπει να λειτουργήσει το σύστημα μετεγκατάστασης των προσφύγων».

Όπως είπε «ζούμε πραγματικά μια ανθρωπιστική κρίση» και προειδοποίησε ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό στις 7 Μαρτίου, ότι «μέχρι τις 6 Μαρτίου πρέπει να κατατεθεί από την κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο γιατί αλλιώς οι συνέπειες θα είναι επώδυνες τόσο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες όσο και για τους συμπολίτες μας».

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντιμετώπισε με επιπολαιότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα το προσφυγικό». Όπως είπε, «υπήρξαν αυταπάτες και πρόχειρη αντιμετώπιση του ζητήματος. Αυτή τη στιγμή όλη η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hotspot».

«Μόνοι μας θα φτιάξουμε εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση»

Νωρίτερα ο Προέδρος της ΔΗΜΑΡ συμμετείχε μαζί με την Προέδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον Εκπρόσωπο των Κινήσεων Πολιτών Νίκο Διακουλάκη σε σύσκεψη με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών αγροτικών φορέων όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα της αυτοδιοίκησης και του αγροτικού κόσμου.

Αναφερόμενος στο αγροτικό ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ότι τα μέτρα που σκοπεύει να περάσει η κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα θα οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής, αύξηση της ανεργίας και αύξηση των ελλειμμάτων, και πως «είναι εκτός του κοινοτικού κεκτημένου και αλλοιώνουν τον ανταγωνισμό σε επίπεδο ΕΕ».

«Κανείς εταίρος δεν θα μας δώσει όμως κάποια μαγική λύση, μόνοι μας θα φτιάξουμε εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση» δήλωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος και υπογράμμισε πως η μείωση της ανεργίας πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας.

«Έχουμε προτείνει συγκεκριμένες λύσεις στο θέμα του αγροτικού, το οποίο δημιουργήθηκε από έλλειψη γνώσης και έλλειψη διαπραγματευτικής ικανότητας της κυβέρνησης» είπε στην ομιλία του ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ και κατηγόρησε για την κυβέρνηση για «εμπαιγμό των αγροτών».

Σύμφωνα με τον ίδιο τα περισσότερα από τα 25 μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι «θεωρητικές εξαγγελίες» και εκτίμησε πως «θα οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής, αύξηση της ανεργίας και αύξηση των ελλειμμάτων».

«Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών και η κατάργηση του ΟΓΑ δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά. Η πρότασή μας είναι αυτόνομος ΟΓΑ και συνολικά τρία Ταμεία. Η αύξηση στον ΦΠΑ γεωργικών εφοδίων από το 13% στο 23% είναι πρωτοφανής για όλη την ευρωζώνη, καθώς σε όλες τις χώρες είναι κάτω από 13%» είπε μεταξύ άλλων και χαρακτήρισε άδικη την κατάργηση της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο.

Τέλος, σημείωσε ότι «η χώρα χρειάζεται ένα νέο εθνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης και όχι μέτρα που θα οδηγήσουν σε φαύλο κύκλο ύφεσης».  Περιγράφοντας τις βασικές του αρχές, ανέφερε την καθετοποίηση της παραγωγής, τη μείωση του ανοίγματος ψαλίδας τιμών με ρυθμίσεις όπως η μείωση των κερδών στην αλυσίδα εμπορίας, τη στροφή στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων αλλά και ρυθμίσεις εξυγίανσης του εμπορίου των αγροτικών προϊόντων που θα φέρουν έσοδα και θα μειώσουν το κόστος.

Όσο κυλούν οι μέρες γίνεται όλο και πιο αναγκαία η διεύρυνση του εγχειρήματος

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναφέρθηκε και στις διεργασίες για τη δημιουργία ενός νέου χώρου στην Κεντροαριστερά.

«Όσο κυλούν οι μέρες γίνεται όλο και πιο αναγκαία και επείγουσα η εμβάθυνση και η διεύρυνση του εγχειρήματος. Στις εκλογές κάναμε ένα βήμα που βρήκε ανταπόκριση. Τώρα θέλουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Να γίνουμε ένα μαζικό, κοινωνικό ρεύμα που διεκδικεί αλλαγή των συσχετισμών», σημείωσε.

«Στην Δημοκρατική Συμπαράταξη», πρόσθεσε, «γνωρίζουμε την σημασία ενός ισχυρού προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού χώρου. Κοιτάμε μπροστά. Πιστεύουμε απόλυτα και στοχεύουμε σε μία ισχυρή προοδευτική παράταξη».