Νέα έκκληση για συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το προσφυγικό καυτηριάζοντας για μια ακόμη φορά τη στάση ορισμένων κρατών – μελών απηύθυνε από την Πάρμα, ο έλληνας επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Κάποιες χώρες μέλη πέφτουν στο πειρασμό να ακολουθήσουν μια εθνική προσέγγιση και μη συντονισμένες κινήσεις. Αυτό είναι κάτι το επιζήμιο και που προκαλεί οπισθοδρόμηση», σημείωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ίδρυμα του Ευρωπαϊκού Κολεγίου της Πάρμα.

Όπως τόνισε «σήμερα η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια μεταναστευτική πίεση χωρίς προηγούμενο, την μεγαλύτερη πρόκληση από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου» και διερωτήθηκε με νόημα ότι «κάποιοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι πρόκειται για ευθύνη που θα έπρεπε να σηκώσουν μόνον οι ώμοι ενός μικρού αριθμού κρατών;»

«Η κρίση των προσφύγων είναι ξεκάθαρα ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα», κάτι που σημαίνει ότι «χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση» και «καμία χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της», είπε στη συνέχεια και συμπλήρωσε: «Προσωπικά καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθούν αποτελέσματα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής λύσης που έχουμε συμφωνήσει».

«Ο κοινός μας τελικός στόχος είναι να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο και να επιστρέψουμε στην ομαλή λειτουργία της Σένγκεν. Για να γίνει αυτό, όλες οι χώρες μέλη πρέπει να εφαρμόσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες της Σένγκεν. Πρέπει να δράσουμε έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί μια ανθρωπιστική κρίση στα Βαλκάνια ή στην Ελλάδα», είπε ο επίτροπος για την μετανάστευση.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην Ελλάδα και στην Ιταλία υπογράμμισε: «Η Ιταλία έδειξε τεράστια ανθρωπιά και αίσθημα ευθύνης προς τις εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένων ανθρώπων, οι οποίοι ψάχνουν έναν "ασφαλή παράδεισο" στην Ευρώπη. Και το ίδιο ισχύει για την γειτονική Ελλάδα. Αλλά και οι δυο αυτές χώρες δεν είναι μόνες. Η Ευρώπη είναι στο πλευρό τους και στηρίζει την Ιταλία και την Ελλάδα στην διαχείριση της κρίσης».

Ακόμη, υπενθύμισε μεταξύ των άλλων, ότι το 2015 ήταν χρονιά κατά την οποία σημειώθηκαν πολλά ρεκόρ, αφού πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα αποβιβάσθηκαν στις ακτές της Ελλάδας και της Ιταλίας, πάνω από ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες άτομα ζήτησαν να τους χορηγηθεί άσυλο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες διασώθηκαν από την Frontex και από την ελληνική και ιταλική ακτοφυλακή.

Τέλος, πρόσθεσε ότι πρέπει να αυξηθούν οι νόμιμες διαδρομές προς την Ευρώπη, να ενισχυθεί και να γίνει χρήση της εφαρμογής των μέσων νόμιμης μετανάστευσης που ήδη υπάρχουν, να ενδυναμωθεί το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και να εγγυηθούμε πραγματική ένταξη για όσους ανθρώπους θα ζήσουν στις κοινωνίες μας.