Πυρά κατά του Σταύρου Ψυχάρη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκπομπή στον Ενικό με τον Νίκο Χατζηνικολάου στον τηλεοπτικό σταθμό STAR,με αφορμή το δημοσίευμα του «Βήματος» την Κυριακή για τις συναντήσεις του εκδότη με τον κ. Τσίπρα ενόσω ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μπορεί αν χρειαστεί να  συναντήσω και τον διάβολο, αλλά δεν θα του πουλήσω την ψυχή μου. Θα κριθώ όχι από το με ποιους συναντώ ή συναντούμαι, ή τι λέω και μου λέει. Εγώ έχω την τιμή να πω πως η κυβέρνησή μου δεν έχει εκβιαστεί από κανέναν. Εάν έχω μία δύναμη, αυτή άγεται από το γεγονός ότι σε τρεις εκλογές, δεν υπήρξε ούτε μία στιγμή να σηκώσω το τηλέφωνο και να ζητήσω χάρη από κανέναν» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

Ας έχει όσες χρυσές εφεδρείες θέλει. Ας τα βγάλει όλα στη φόρα, ας πάει στον εισαγγελέα που απ ότι μαθαίνω τον επισκέπτεται συχνά. Επαναλαμβάνω, κρίνομαι από τις πράξεις μου, δεν ζήτησα χάρη από κανέναν. Ξέρω ότι η συντριπτική πλειοψηφία ήταν απέναντί μου σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και το θεωρώ παράσημό μου. Δεν ζήτησα βοήθεια στα δύσκολα, θα ζητήσω τώρα;

Σε αυτό το πλαίσιο, διέψευσε τα όσα γράφτηκαν περί υποσχέσεών του για εξυπηρέτηση των δανείων του Ψυχάρη έναντι επικοινωνιακής υποστήριξης, υποστηρίζοντας πως αν συνέβαινε αυτό την επόμενη ημέρα θα εμφανιζόταν στο MEGA. «Δεν έχω αλλάξει τη στάση μου. Έχω να πάω στο MEGA από το 2012», είπε και πρόσθεσε πως είδε τον Ψυχάρη στα πλαίσια των επαφών που είχε και με όλους τους άλλους εκδότες. Όσον αφορά δε τη μυστικότητα του ραντεβού, σημείωσε πως αυτό το ζήτησε ο ίδιος ο εκδότης

«Δεν έβαλα νερό στο κρασί μου. Υπήρξαν “κόκκινα” πρωτοσέλιδα, αλλά αμέσως μετά πήγα στη βουλή είπα για αδειοδότηση [των καναλιών] και έγιναν ξανά μπλε τα πρωτοσέλιδα και στο δημοψήφισμα έγιναν μαύρα και παρέμειναν γκρι και μια μέρα πριν από τις εκλογές του Σεπτέμβρη να βγάζουν πως η διαφορά με τη ΝΔ ήταν 0,6%. Και μετά από τις εκλογές του Σεπτέμβρη ξαναέγιναν κόκκινα και "μπήκαμε σε επόχή Τσίπρα". Όταν όμως συνεχίσαμε και ξαναείπαμε για την αδειοδότηση των καναλιών, τα δημοσιεύματα έγιναν κατάμαυρα και έβγαζαν ότι ο Παππάς έχει φτιάξει μια βιομηχανία εκβιασμών και έχει ένα γραφείο κρυφό μαζί με τον Σπίρτζη και παίρνουν 50.000 την ημέρα. Και όταν απειλήσαμε με μηνύσεις. Τότε ζήτησαν δημόσια συγγνώμη. Αλλά συνέχιζαν να είναι μαύρα». «Λοιπόν κύριε Χατζηνικολάου. Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; Η γάτα Ιμαλαΐων» είπε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας κλιμακώνοντας την επίθεσή του.

«Ήμασταν απροετοίμαστοι απέναντι στις προσφυγικές ροές»

Για το προσφυγικό τόνισε ότι «είναι ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνάμεις της χώρας, τις δυνατότητες μιας κυβέρνησης και τις εγγενείς αδυναμίες της Ευρώπης που φαίνεται ότι στα κρίσιμα δεν μπορεί να συνεννοηθεί και να μοιράσει δίκαια το βάρος. Ανέτοιμοι μπορεί να ήμασταν υπό την έννοια ότι κανείς δεν περίμενε τόσες ροές» είπε.

«Πάγιό μας αίτημα είναι η απευθείας μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ. Αλλά μας λένε πως πρέπει να σταματήσει η παράνομη διακίνηση ανθρώπων» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε πως λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας είναι αναπόφευκτες οι τόσο μεγάλες προσφυγικές ροές.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «ζητούσαμε από τον Μάρτιο του 2015 να έρθει η ΕΕ σε συνεννόηση με την Τουρκία. Άδικη η κριτική που δέχεται η Μέρκελ και δεν λαμβάνει υπόψιν τις πραγματικές συνθήκες. Η δύση έχει ευθύνη για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Διαλύθηκαν ολόκληρες χώρες από τους πολέμους. Πρέπει να δούμε τις πραγματικές αιτίες αυτής της κρίσης».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως: «με βάση όλα αυτά, είναι αστείο να λέμε πως φταίνε οι δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Που το μόνο που είχε πει είναι πως δεν γίνεται να βυθίζουμε τις βάρκες και πως πρέπει να υπάρχει μια ασφαλής δίοδος» και συμπλήρωσε:

Υπάρχει ένας μεγάλος φάκελος. Ο φάκελος Φαρμακονήσι. Έχει έρθει και στη Βουλή. Είναι μια ανοιχτή υπόθεση. Δεν θέλω να ξύσω πληγές. Άλλο να έρχονται δέκα βάρκες την εβδομάδα και άλλο 20 την ημέρα γεμάτες κόσμο.

Σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «είδαμε και πάθαμε να δεχθεί η άλλη πλευρά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Ας μην λέμε λοιπόν ότι αυτή ήταν μια πρόταση του Ερντογάν»

Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά της Frontex, λέγοντας πως κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου, άργησε πολύ στο να απαντήσει στα ελληνικά αιτήματα για βοήθεια. «Εμείς ποτέ δεν ήμασταν ποτέ αντίθετοι στο να αναλάβει η Frontex συνεπικουρικά ρόλο στο Αιγαίο, μαζί με την τουρκική και την ελληνική ακτοφυλακή, για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Πήγαμε σχεδόν κατηγορούμενοι με βάση μία αναφορά της Κομισιόν στα μέσα Νοέμβρη, όπου πράγματι δεν είχαμε καταφέρει να επιταχύνουμε την κατασκευή των hot spots» είπε και συνέχισε:

Εκείνη την εποχή, τα αιτήματά μας προς τη Frontex δεν είχαν ικανοποιηθεί παρά κατά το ένα τρίτο. Τα προβλήματα και η γραφειοκρατία είχαν προκληθεί από πλευράς Κομισιόν και όχι από εμάς. Και εμείς στηρίξαμε και την ιδέα της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής ώστε να σταματήσει το blame game, το παιχνίδι ευθυνών για το ποιος φταίει. Και με την ενεργή εμπλοκή της Frontex και του NATO, τελειώνουν αυτά τα παιχνίδια. 

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου από τη Σένγκεν, σημείωσε πως κάτι τέτοιο «θα σήμαινε περιθωριοποίηση της χώρας, de facto κλείσιμο των συνόρων, και ένα τεράστιο πρόβλημα στον τουρισμό. Δεν είναι κλειστά τα σύνορά μας, απλά υπάρχει διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Η συζήτηση για το βέτο είναι νόμιμη και μπορεί ενίοτε να οδηγεί σε θετικές εξελίξεις. Ετέθη και το βέτο στην προηγούμενη Σύνοδο». 

Ο πρωθυπουργός, αποκάλυψε ότι την ώρα που πήγαινε στο στούντιο, τον κάλεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ. «Μου έστειλε ένα μήνυμα συμπαράστασης και μου είπε: “Η Κομισιόν είναι μαζί σας”» σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως αυτή γίνεται για να «καθορίσουμε κοινή γραμμή. Εγώ θα εκθέσω, αφού συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη, τη γραμμή της κυβέρνησης και φαντάζομαι ότι θα υπάρξει μία συμφωνία σε εθνική γραμμή και θα βγει κοινό ανακοινωθέν». 

Σχετικά με τη στάση της Αυστρίας για το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «ο κ. Φάιμαν είναι σε δύσκολη θέση και αντιδρά με πολιτικό πανικό. Η ακροδεξιά ανεβαίνει στην Αυστρία πριν τις προεδρικές εκλογές, έχει οδηγήσει σε αυτές τις σπασμωδικές κινήσεις που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη άνοδο της ακροδεξιάς».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Από την Ελλάδα έχουν περάσει περίπου 800.000 πρόσφυγες/μετανάστες και έχουμε ταυτοποιήσει σχεδόν το 100%. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός που εθελοντικά επέστρεψαν στις χώρες τους. Η Turkish Airlines δίνει την δυνατότητα με 50 ευρώ και χωρίς έλεγχο να φτάνουν οι μετανάστες από το Μαρόκο ας πούμε, στα σύνορα με την Ελλάδα και από εκεί να περνάνε με τις βάρκες σε ελληνικό έδαφος. Υπάρχει συμφωνίες επανεισδοχής με την Τουρκία. Έχουν δεχθεί πίσω περίπου 300 με 400 ανθρώπους. Έχουμε δεσμευτεί για 50.000 θέσεις σε hot spots και χώρους μετεγκατάστασης. Τον ίδιο αριθμό δεσμεύτηκαν και οι υπόλοιπες χώρες του βαλκανικού δρόμου. Ρώτησε κανείς εκείνες τις χώρες τις υποδομές έχουν κάνει για την υποδοχή προσφύγων».

«Όχι» σε οικουμενική

Ο κ. Τσίπρας, διέψευσε επίσης το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης. «Καταλαβαίνω γιατί ο κ. Λεβέντης μιλάει για οικουμενική κυβέρνηση. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί το λέει αυτό η κ. Γεννηματά. Και είναι το πρώτο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην Ευρώπη που ζητάει να συγκυβερνήσει αγκαζέ με την δεξιά» είπε και συνέχισε:

Ο λαός απεφάνθη πριν από πέντε μήνες. Εμπιστεύτηκε συγκεκριμένα κόμματα. Η ανακίνηση αυτής της συζήτησης, με κάνει να νομίζω ότι ορισμένοι εύχονται να έρθουν τα χειρότερα ώστε να ξανακαταλάβουν την εξουσία.  Ο λαός θέλει σταθερότητα και θέλει να δώσει ευκαιρία σε κόμματα τα οποία δεν έχουν κυβερνήσει μέχρι τώρα να φτάσουν στο τέλος της τετραετίας. Και να κριθούν τότε.

«Με τον κ. Μητσοτάκη διαφωνούμε καθαρά. Αλλά συμφωνήσαμε στην ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου. Και συμφωνήσαμε στην ανάγκη σταθερότητας στον τόπο. Να βάλουμε μία ρήτρα στο Σύνταγμα ώστε να μην υπάρχουν πιέσεις προς την εκάστοτε κυβέρνηση. (…) Φαίνεται να θέλει σταθερότητα και ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας. Αλλά κάποιοι μέσα και έξω από το κόμμα τον τσιγκλάνε για την οικουμενική» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της ακόμα 3,5 κρίσιμα χρόνια. Εδώ και δεκαετίες κυβερνούσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ας μας αφήσουν να κυβερνήσουμε και να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.

Εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αδειοδότηση των καναλιών αλλά και για το θέμα της διαφθοράς. «Του είπα του κ. Μητσοτάκη, έλα να με βοηθήσεις να χτυπήσουμε τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Του είπα έλα να με βοηθήσεις να εκλέξουμε ΕΣΡ. Έφυγε από το γραφείο αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα το σκεφτεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα φύγουν οι εξουσίες από τον υπουργό Επικρατείας. Πράγματι το έκανα αυτό και οι εξουσίες μπήκαν στη Βουλή. Και ο κ. Μητσοτάκης έκανε ένα τοίχος άμυνας στο να μην εκλεγεί ΕΣΡ» είπε και συνέχισε:

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια έσπευσε να στηρίξει τον προκάτοχό του, τον Αντώνη Σαμαρά στο θέμα του Σταύρου Παπασταύρου, και μετά δεν έδωσε συγχαρητήρια στην αστυνομία για την εξάρθρωση του κυκλώματος εκβιαστών. (…) Ποιοι είχαν βάλει αυτούς τους ανθρώπους σε θέσεις – κλειδιά στην ΕΥΔΑΠ ή στην τράπεζα Αττικής; Γιατί επί Σαμαρά η ΕΥΔΑΠ έδινε κρατική διαφήμιση ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ; Σε αυτά περίμενα τον κ. Μητσοτάκη να είναι μαζί μου, αλλά δεν είναι.

Ο κ. Τσίπρας ως προς τις τηλεοπτικές άδειες, σημείωσε ότι η Βουλή αποφασίζει τον αριθμό των αδειών. «Γιατί για τους άλλους νόμους αποφασίζει η Βουλή, και όχι γι αυτόν;» διερωτήθηκε και τόνισε πως η αγορά δεν αυτορυθμίστηκε εδώ και 25 χρόνια. «Στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι αδαείς και αποφάσισαν να ρυθμίσουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με το ίδιο σύστημα; Σε όλες τις χώρες αυτό συμβαίνει, με εξαίρεση την Ιταλία όπου υπήρχε το φαινόμενο του Μπερλουσκονισμού» συνέχισε. Σχετικά με τις αντιδράσεις για τον αριθμό των αδειών, άφησε αιχμές κατά της ΕΙΤΗΣΕΕ λέγοντας «πως η ανακοίνωσή τους είχε πηγή ένα site και η δική μας είχε πηγή τα στοιχεία της Κομισιόν». 

Για την οικονομία

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, λέγοντας πως θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Απαντώντας στη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου για το μέιλ Χαρδούβελη, ότι ήταν παιδική χαρά μπροστά στο νέο μνημόνιο, επεσήμανε ότι «έχει κάνει πολύ εύστοχες δηλώσεις, αλλά αντί να δηλώνει ας αναλογιστεί τις μεγάλες ευθύνες που έχει για το PSI και για τα 14 δισεκατομμύρια που χρέωσε τα ταμεία».

Διαμήνυσε πως δεν προβλέπεται κούρεμα των καταθέσεων, και ότι έχει κλείσει οριστικά το θέμα με τις τράπεζες, με την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση. 

«Να συμφωνήσουν οι Θεσμοί για να προχωρήσει η αξιολόγηση»

Σχετικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο πρωθυπουργός διέψευσε το ενδεχόμενο να συναφθεί με το ΔΝΤ ξεχωριστό μνημόνιο. «Η παρουσία του Ταμείου δεν έχει να κάνει με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. (…) Η παρουσία του είναι συμβολική, ιδίως σε σχέση με τις πιέσεις που υπάρχουν στο γερμανικό κοινοβούλιο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Ευρώπη δεν έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει έναν μηχανισμό ελέγχου. Το θέμα είναι να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στους Θεσμούς για να προχωρήσει η αξιολόγηση» είπε χαρακτηριστικά.

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης καλύπτουν τις απαιτήσεις των δανειστών. «Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταθέσει προτάσεις μέσα στο γράμμα της συμφωνίας. Και η συμφωνία μας αναγκάζει να μειώσουμε μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ. Και αυτό το κάνουμε και με την συμφωνία με τους εργοδότες για τις εισφορές. Η τρόικα επειδή δεν είναι ενιαίο πράγμα, δεν έχει απαντήσει ενιαία», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

Εάν δεν είχε το δικαίωμα οι κυβερνήσεις να μπορούν να προχωρούν στους σχεδιασμούς τους μέσα στα πλαίσια των στόχων που τίθενται, τότε δεν θα χρειαζόταν κυβερνήσεις. Στη θέση μου θα μπορούσε να είναι ο Τόσμεν. 

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι δεν επιθυμούσε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι το Ταμείο έχει τους δικούς του κανόνες, ενώ εκτίμησε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η χώρα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Παράλληλα, διαχώρισε την προσφυγική κρίση από την αξιολόγηση, αν και όπως είπε, η Ευρώπη δεν αντέχει να διαχειριστεί ταυτόχρονα δύο κρίσεις. 

Πάντως ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως η τρόικα θα επιστρέψει μέσα στον Μάρτη στην Αθήνα και μέχρι το Πάσχα η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί. «Μαζί με το Πάσχα θα έρθει και η Ανάσταση της οικονομίας» τόνισε.

Επέμεινε, ακόμη, αναφορικά με το ασφαλιστικό, ότι η ελληνική πρόταση προς τους Θεσμούς προστατεύει πλήρως τις συντάξεις. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι δεν είναι «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης το να μην περικοπούν οι υψηλές συντάξεις των 3.000 ευρώ, αν και αρνήθηκε να μιλήσει ανοιχτά και να προσδιορίσει συγκεκριμένο πλαφόν προστασίας των συντάξεων.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως οι αγρότες έκαναν μεγάλες κινητοποιήσεις γιατί φοβόντουσαν πως μετά το ασφαλιστικό θα έρθει και το φορολογικό. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως η αλλαγή στο φορολογικό για τους αγρότες είναι για να ισοφαρίσουν τις απώλειες που θα έχουν από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

«Με το νομοσχέδιο προστατεύουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών», είπε ενώ αναφερόμενος στο ασφαλιστικό και το φορολογικό και τις αντιδράσεις που προκαλεί υπογράμμισε:

Δεν έχουμε κανένα ταξικό μισός, μιλάμε για κοινωνική δικαιοσύνη. Πρέπει να παράξουμε πλούτο για να βγούμε από την κρίση. Προσπαθούμε να αμβλύνουμε τις αδικίες για τις εισφορές.

«Κάποιοι σχεδίαζαν εισβολή στο Μαξίμου» - «Ο Βαρουφάκης λέει ανοησίες»

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια του επταμήνου των διαπραγματεύσεων, συμβιβάστηκε μόνο όταν παίχτηκε το μέλλον της χώρας μέσα στο ευρώ. «Δεν έκανα πίσω σε απειλές, παρά μόνο όταν παίχτηκε το μέλλον του λαού. Και  όταν έκανα τον συμβιβασμό, το έθεσα και αυτό στην κρίση του λαού. Είπα την αλήθεια στον λαό» είπε ο κ. Τσίπρας και σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη ότι το Μαξίμου ήθελε επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμα είπε:

Είναι απολύτως ανόητη κριτική. Διότι εάν χάναμε το δημοψήφισμα, κάποιοι είχαν δηλώσει ότι δεν θα παρέμενα πρωθυπουργός. Και ο κ. Βαρουφάκης έλεγε παρόμοιες ανοησίες. Αλλά δεν δέχομαι επί του ηθικού πεδίου μύγα στο σπαθί μου. Κάποιοι εκείνες τις ημέρες ετοιμαζόταν να έρθουν στο Μαξίμου και να το καταλάβουν.