«Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», τόνισε ο Θοδωρής Δρίτσας, αναφερόμενος στο προσφυγικό, προσθέτοντας πως το κράτος μπορεί άνετα να κάνει σχεδιασμούς μόνιμης εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών αλλά «δεν πρέπει να κάνουμε εμείς κάτι τέτοιο τώρα». «Ούτε αυτοί (σ.σ. οι πρόσφυγες) δεν θέλουν να μείνουν στη χώρα», είπε.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε:

Μπορεί για αυτό το μήνα να έχουμε πιεστικότερο πρόβλημα για την Ελλάδα, σημασία έχει για τη δύσκολη περίοδο να την οργανώσουμε ώστε οι συνέπειες να είναι μικρότερες. 

«Εάν φτάσουμε στο σημείο να κάτσουμε ξανά στο τραπέζι και να κάνουμε μαζί με τις ευρωπαϊκές χώρες τη δίκαιη μοιρασιά τότε και σε εμάς θα πρέπει να επιλεγεί ένας αριθμός που θα παραμείνει που θα είναι διαχειρίσιμος», σημείωσε ο κ. Δρίτσας.

Σε άλλο σημείο, ο υπουργός Ναυτιλίας κατέρριψε το επιχείρημα που προβάλουν πολλά από τα στελέχη της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει ελάφρυνση από τη μείωση των προσφυγικών ροών λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι που μπορεί να συμβεί, ότι δηλαδή θα υπάρξει μείωση των ροών».

Σχετικά με το τι έγινε με το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, ο υπουργός τόνισε πως «χάσαμε, συμβιβαστήκαμε. Πετύχαμε όμως καλύτερα απ’ αυτά που θα μπορούσαν να πετύχουν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις», είπε προσθέτοντας πως «τα όσα προβλέπει το πακέτο Γιούνκερ δεν είναι πολιτική μας».

Για τις εκλογές του Σεπτέμβρη ανέφερε πως «μπροστά στο δίλημμα «τα παρατάμε ή φεύγουμε χωρίς μάχη» απευθυνθήκαμε στο λαό και η εντολή ήταν «συνεχίστε τη μάχη».

Όσον αφορά τον ΟΛΠ, ο κ. Δρίτσας ανέφερε:

Διαγωνιστική διαδικασία έγινε και ανέδειξε προτιμητέο επενδυτή. Φυσικά η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ έγινε, όμως μια πώληση μετοχών σε επιχείρηση δεν σημαίνει ότι καταργούνται όλα. Αντίθετα η διεθνής πρακτική λέει ότι κάθε λιμάνι διοικείται από ένα φορέα και μέχρι τώρα το ρόλο αυτό έπαιζε ο ΟΛΠ. Γι’ αυτό παλεύουμε.