Το μήνυμα που εκπέμπουν πλέον όλα τα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου για το προσφυγικό, είναι ένα και σαφές. "Δεν υπάρχει χρόνος πλέον, φτάσαμε στο σημείο μηδέν". Με αυτό τον τρόπο θέλουν να αναδείξουν την τελματωμένη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. 

"Ή στην Σύνοδο Κορυφής θα αναλάβουν όλοι, ανεξαιρέτως στην Ευρώπη τις ευθύνες τους ή θα οδηγηθούμε σε τελείως αχαρτογράφητα ύδατα", αναφέρουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. 

Για αυτό τον λόγο και θέλοντας να προλάβουν τυχόν μονομερείς αποφάσεις κρατών που θα κλείσουν de facto τα σύνορα τους, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πέσει όλοι πάνω στην προετοιμασία της ελληνικής αποστολής για την Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου. 

Εκτός των επιχειρημάτων που επεξεργάζονται προκειμένου στις Βρυξέλλες να αποσπάσουν κατηγορηματικές δεσμεύσεις πως όλες οι χώρες θα αναλάβουν το κομμάτι των βαρών που τους αναλογεί, εξετάζουν διεξοδικά και όλες τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που μπορούν να αναλάβουν, ακόμη και έξω από τα στενά όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως αυτή την στιγμή εξετάζουν ακόμη και την δυνατότητα προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ενέργεια αυτή κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, καθώς, όπως συμπληρώνει η ίδια πηγή, τέτοιου είδους προσφυγή μπορούν να πραγματοποιήσουν μόνο τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τόσο με την Ουάσιγκτον, όσο και με το Παρίσι, έτσι ώστε να διερευνήσει όλες τις παραμέτρους μιας τέτοιας ενέργειας. 

Πάντως, αν τελικά βρεθεί άκρη και μία εκ των ΗΠΑ ή Γαλλία δεχτούν να πραγματοποιήσουν την προσφυγή για λογαριασμό της χώρας μας, αυτό δεν αναμένεται να βοηθήσει άμεσα, καθώς και απόφαση υπέρ της Ελλάδας να βγει, αυτό θα γίνει μετά από μήνες και δεν θα βοηθήσει στην πράξη σε κάτι, με διπλωματικές πηγές να δηλώνουν άγνοια για το όλο σχέδιο, υποστηρίζοντας πάντως πως στόχος παραμένει η διεθνοποίηση του προβλήματος. 

Πάντως, η κυβέρνηση παραμένει πιστή στην γραμμή που έχει χαράξει, ζητώντας την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης προς την Τουρκία, στην εξασφάλιση από τις Βρυξέλλες των απαραίτητων κονδυλίων για την στέγαση και την διατροφή των προσφύγων, στην επίμονη απαίτηση για τήρηση των κανόνων από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ και στην αναλογική κατανομή τον βαρών. Παράλληλα αναμένει την έναρξη των ΝΑΤΟικών περιπολιών,