ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις παραχώρησης έργων - Τι περιλαμβάνει

της Αγγελικής Λάζου - Δημοσίευση 1 Μαρτίου 2016, 11:26 / Ανανεώθηκε 1 Μαρτίου 2016, 11:52
Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις παραχώρησης έργων - Τι περιλαμβάνει
Facebook Twitter Whatsapp

Αποκλεισμούς φυσικών προσώπων με βάση την αρχή της αναλογικότητας, συνέργειες δημόσιων φορέων, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις Συμβάσεις Έργων και Υπηρεσιών. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αποκλεισμούς φυσικών προσώπων με βάση την αρχή της αναλογικότητας, συνέργειες δημόσιων φορέων, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις Συμβάσεις Έργων και Υπηρεσιών.  

Μπορεί η επιστροφή του Κουαρτέτου να μην έχει καθοριστεί χρονικά λόγω των διαφωνιών ανάμεσα στους θεσμούς, ωστόσο η Κυβέρνηση ξεκινά αγώνα δρόμου για αλλαγή ατζέντας με μοχλό την Ανάπτυξη.  

Στο πλαίσιο αυτό αναρτάται στις 2 το μεσημέρι το νομοσχέδιο για τις Συμβάσεις Έργων και Υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το νομοσχέδιο θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση για 15 ημέρες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost θα προβλέπει μεταξύ άλλων συνέργειες μεταξύ δημόσιων φορέων, βασικό σημείο του σχεδίου νόμου η εισαγωγή κτενών ρυθμίσεων και εγγυήσεων διαφάνειας για την καταπολέμηση φαινομένων απάτης, σύγκρουσης συμφερόντων, ευνοιοκρατίας και διαφθοράς που είναι δυνατόν να αναφύονται στις διαδικασίες ανάθεσης Συμβάσεων Παραχώρησης.

Θεσπίζεται  ένα σύστημα  αποκλεισμού των οικονομικών φορέων, στο πρόσωπο των οποίων συνέτρεξε κάποιος λόγος αποκλεισμού κατά τη διάρκεια μίας διαδικασίας ανάθεσης ή εκτέλεσης Συμβάσεων Παραχώρησης, από μελλοντικούς διαγωνισμούς, με βάση την αρχή της αναλογικότητας. Επιπλέον το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις που επιτρέπουν στους δημόσιους φορείς να συνεκτιμούν περιβαλλοντικές και κοινωνικές πτυχές. Ενώ για πρώτη φορά προβλέπεται ως λόγος αποκλεισμού διαγωνιζομένων από διαδικασίες ανάθεσης, η εκ μέρους τους παράβαση διατάξεων της περιβαλλοντικής και εργατικής-κοινωνικής νομοθεσίας. Το νομοσχέδιο απλοποιεί τις διαγωνιστικές διαδικασίες και θεσπίζει διατάξεις για την εκτέλεση των συμβάσεων. 

Ο Γιώργος Σταθάκης που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, έχει στα χέρια του το πλέον καυτό χαρτοφυλάκιο αυτό της Ανάπτυξης, μέσω της οποίας η χώρα θα ανασάνει.  Μετά από 6 χρόνια ύφεσης η ανάγκη για επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας φαντάζουν σημαντικότερες και από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Και αυτό γιατί η παραγωγή νέου πλούτου την οποία προκρίνει ο Αλέξης Τσίπρας  θα βοηθήσει την Κυβέρνηση να εφαρμόσει με κοινωνική δικαιοσύνη την ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση.  

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης έχοντας την ευθύνη για την πραγματική οικονομία βγαίνει μπροστά σε σειρά θεμάτων. Έτσι μετά την επιτυχία της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, την κατάθεση του Αναπτυξιακού Νόμου τις προσεχείς ημέρες αλλά και την ολοκλήρωση  του Νομοσχεδίου για τις Συμβάσεις Έργων, προχωρά και στην υλοποίηση του πακέτου Γιούνκερ.

Σήμερα στις 3.30 θα παραστεί στα εγκαίνια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η οποία είναι ο φορέας που θα υλοποιήσει το αναπτυξιακό πακέτο. Η Ελλάδα συμμετέχει και αναμένεται να ωφεληθεί αρκετά από το πρόγραμμα αυτό. Η επιτυχής ολοκλήρωση μάλιστα των επενδύσεων που θα ρίξουν ζεστό χρήμα στην πραγματική οικονομία θεωρείτε μείζονος σημασίας σε μια μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία που οι δομές της χώρας και το σύνολο του κράτους απορροφούνται από την ανάγκη διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, και αυτό φαίνεται να το γνωρίζει καλά ο Γιώργος Σταθάκης που βρίσκεται σε αγώνα δρόμου για να το πετύχει.