Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την απαγόρευση πρόσβασης του Τύπου στα Κέντρα Υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, που ανακοινώθηκε χθες, άσκησε η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, κάνοντας λόγο για προσπάθεια φίμωσης και αυταρχικές συμπεριφορές χειραγώγησης.

Η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος σχολιάζει με νόημα ότι χρειάζονταν τους δημοσιογράφους για την «προπαγάνδα του Ελαιώνα» και τώρα «τους πετάνε έξω από τα Hot Spots», κάτι που σύμφωνα με την ίδια υποδηλώνει ότι κάτι θέλουν να κρύψουν.

«Σε τέτοιου είδους αυταρχικές συμπεριφορές χειραγώγησης καταφεύγουν μόνο όσοι έχουν να κρύψουν κάτι», αναφέρει σε σχετική δήλωσή της και σχολιάζει ότι «μόνο στον πόλεμο που έχει κηρύξει η κυβέρνηση στη χώρα, στη Δημοκρατία και στην ελευθερία του Τύπου δεν έχουν θέση οι δημοσιογράφοι».

Παράλληλα, τονίζει πως η δικαιολογία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής «επιστρέφεται ως απαράδεκτη» και ότι «κανένας συντονιστής δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίζει την ελεύθερη και δημοκρατική λειτουργία του Τύπου».

Αναλυτικά η δήλωση της Σ. Βούλτεψη

Η ευκολία με την οποία η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται στους δημοσιογράφους να εισέρχονται στα Κέντρα Υποδοχής προκειμένου να ανταποκριθούν στο καθήκον τους να ενημερώνουν την κοινή γνώμη, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της διαρκούς πρόθεσης ελέγχου της ενημέρωσης.

Η δε δικαιολογία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι η απαγόρευση ήλθε μετά από αίτημα των συντονιστών των Κέντρων επιστρέφεται ως απαράδεκτη. Κανένας συντονιστής δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίζει την ελεύθερη και δημοκρατική λειτουργία του Τύπου.

Πολύ χειρότερες ήσαν οι δικαιολογίες του ίδιου του κ. Τσίπρα χθες στην εκπομπή του κ. Χατζηνικολάου, όταν έφθασε στο σημείο να πει ότι οι δημοσιογράφοι καταστροφολογούν – και επομένως αποφάσισε να τους φιμώσει.

Σε τέτοιου είδους αυταρχικές συμπεριφορές χειραγώγησης καταφεύγουν μόνο όσοι έχουν να κρύψουν κάτι. Ακόμη και στους πολέμους, οι δημοσιογράφοι ακολουθούν τα εκστρατευτικά σώματα και μεταδίδουν τα ρεπορτάζ τους. Μόνο στον πόλεμο που έχει κηρύξει η κυβέρνηση στη χώρα, στη Δημοκρατία και στην ελευθερία του Τύπου δεν έχουν θέση οι δημοσιογράφοι.

Τους χρειάζονταν, όμως, τους δημοσιογράφους για την προπαγάνδα τους, όταν στις 19 Αυγούστου 2015 οι κυβερνητικοί, με επικεφαλής τον τότε συντονιστή για το μεταναστευτικό υπουργό Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη και την τότε υπουργό κ. Χριστοδουλοπούλου άνοιγαν τον Ελαιώνα για τα ΜΜΕ και έδιναν πολύωρη και live συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν με άκρως ειδυλλιακό τρόπο τα «επιτεύγματά» τους.

Αλλά όταν από το «έξω το ΝΑΤΟ, η Σένγκεν, η Frontex και η τρόικα», περνάς στο «μέσα το ΝΑΤΟ, η Σένγκεν, η Frontex, η τρόικα και έξω το ΕΚΑΣ», τότε μπορείς να λες «μέσα οι δημοσιογράφοι στον Ελαιώνα, έξω οι δημοσιογράφοι από τα Hot Spots»!

«Κατόπιν συνεννόησης με τους συντονιστές των Κέντρων Υποδοχής τόσο στα νησιά, όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, δεν θα δίδονται άδειες σε τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφους, προκειμένου να εισέρχονται στους χώρους όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, μέχρι νεωτέρας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας», υπενθυμίζεται ότι ανέφερε η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Γιάννη Μουζάλα για αποκλεισμό δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων στα hot spots.