Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, ενόψει και των τοπικών εκλογών σε τρία γερμανικά κρατίδια στις 13 Μαρτίου αλλά και της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Δευτέρα, έστειλε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας για κίνδυνο κατάρρευσης του ευρώ λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Σε ομιλία της το βράδυ της Δευτέρας, σε κομματική συγκέντρωση στην πόλη Φολκμάρσεν, η καγκελάριος, σύμφωνα με το Bloomberg, τόνισε ότι «εάν διαχωριστούμε σε μικρές χώρες πάλι, ένα κοινό νόμισμα θα είναι πολύ δύσκολο».

«Αυτά που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, με ορισμένες χώρες να τραβούν τον δικό τους δρόμο εις βάρος μίας άλλης χώρας, όπως η Ελλάδα - αυτός δεν είναι ο ευρωπαϊκός δρόμος», συνέχισε η καγκελάριος.

Ταυτόχρονα σε συνέντευξή της, που δημοσιεύεται σήμερα στην «Suedwest Presse», επαναλαμβάνει ότι «θα ήταν καλύτερα αν όλοι συνολικά φερόμασταν ευρωπαϊκά και δεν αφήναμε απλώς ένα κράτος-μέλος, την Ελλάδα, να σηκώνει το βάρος των αποφάσεων».

Σε αυτή τη συνέντευξη υπογράμμισε εξάλλου ότι η Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων κατοίκων οφείλει να συνεισφέρει περισσότερο στην προστασία των προσφύγων.

«Στις 7 Μαρτίου είναι μια σημαντική ευκαιρία προκειμένου στον κύκλο των 28 κρατών-μελών της ΕΕ και από κοινού με την Τουρκία να προωθήσουμε την πρακτική εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας. Πολλά έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά αναμφίβολα απομένουν πολλά ακόμη να περάσουν από το χαρτί στην πραγματικότητα. Έχουμε από κοινού την ευκαιρία να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα και να περιορίσουμε πραγματικά και μόνιμα την παράνομη μετανάστευση», δηλώνει η καγκελάριος. 

Όπως, υπογράμμισε η Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο κλειδί, καθώς, ως γείτονας της Συρίας έχει υποδεχτεί 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ η συντριπτική πλειονότητα έρχεται από εκεί μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί αν την Δευτέρα δεν υπάρξει συμφωνία, η κ. Μέρκελ δηλώνει ότι θεωρεί ενθαρρυντικό το γεγονός ότι «όλα τα 28 κράτη-μέλη θέλουν να παραμείνει ανοιχτός ο χώρος Σένγκεν και η ελευθερία κίνησης», διευκρινίζει όμως ότι αυτό απαιτεί άμεση και αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων, καθώς μόνο τότε μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. 

«Θα ήταν καλύτερα αν όλοι συνολικά φερόμασταν ευρωπαϊκά και δεν αφήναμε απλώς ένα κράτος-μέλος, την Ελλάδα, να σηκώνει το βάρος των αποφάσεων», υπογραμμίζει και εξηγεί ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο άσκησε πίεση για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, «στην οποία θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε κοινή προσέγγιση».

Πρόκειται για μια ακόμη παρέμβαση της σιδηράς κυρίας της Γερμανίας, με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στο προσφυγικό μετά και τις αποφάσεις χωρών, μελών και μη της ΕΕ, να επιβάλλουν αυστηρότερα μέτρα αποκλεισμού των προσφύγων και μεταναστών.

Την Κυριακή η Μέρκελ προειδοποίησε άλλες χώρες της ΕΕ να μην επιτρέψουν να υπάρξει «χάος» σε μία χώρα που ήδη «έχει πολλά προβλήματα», αναφερόμενη στην Ελλάδα, και καταλόγισε ευθύνες στην Αυστρία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Ως τον πιο σημαντικό σύμμαχο της Ελλάδας στην προσφυγική κρίση χαρακτηρίζει την Γερμανία εξάλλου σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.

Την ίδια ώρα, προσθέτει το δημοσίευμα του Bloomberg, οι εκλογές στη Βάδη - Βυρτεμβέργη, τη Ρηνανία - Παλατινάτο και τη Σαξωνία - 'Ανχαλτ θα είναι εν μέρει μία δοκιμασία της προσφυγικής πολιτικής της καγκελαρίου, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μείωση της υποστήριξης στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της (CDU) και κέρδη για το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) που είναι κατά των μεταναστών.

Οι δημοσκοπήσεις στη Βάδη - Βυρτεμβέργη δείχνουν σχεδόν ισοδύναμα το CDU και το κόμμα των Πρασίνων, που κυβερνά το κρατίδιο αφού απομάκρυνε τους Χριστιανοδημοκράτες από την εξουσία πριν από πέντε χρόνια σε μία περιοχή, όπου έχουν την έδρα τους επιχειρήσεις, όπως η Daimler και η Porsche.