current views are: 8

1 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση12:00

Κομισιόν: Ανησυχητική η κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ

Την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Δημοσίευση 12:00’

Την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας πως η Επιτροπή στηρίζει αμέριστα την Ελλάδα, όσον αφορά την προσφυγική κρίση. 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε πως ο επικεφαλής της Κομισιόν εξέφρασε στον έλληνα πρωθυπουργό την αμέριστη συμπαράσταση τόσο του ιδίου όσο και της Επιτροπής για την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό

Επιπλέον, ο κ. Σχοινάς επεσήμανε ότι «η ΠΓΔΜ έχει κάθε δικαίωμα να φυλάσσει τα σύνορά της, ωστόσο οι εικόνες που εκτυλίσσονται στα ελληνικά σύνορα με την ΠΓΔΜ είναι ανησυχητικές και δείχνουν ότι η λύση μπορεί να είναι μόνο συλλογική και ευρωπαϊκή». 

Πρόσθεσε ακόμη ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να είναι σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία», σημειώνοντας ότι οι εν λόγω ανησυχίες θα εκφραστούν και στο επίπεδο των διαβουλεύσεων μεταξύ των χωρών της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων.

Παράλληλα, για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα, εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι κατά την αυριανή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, ο Κύπριος επίτροπος, Χρήστος Στυλιανίδης θα παρουσιάσει την πρόταση της Επιτροπής για ένα νέο μηχανισμό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρες εντός ΕΕ.

«Αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση, ως αποτέλεσμα των πρωτοφανών αριθμών αφίξεων στην ΕΕ. Από την αρχή της κρίσης, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να προστατεύσει τις ανθρώπινες ζωές, να προστατεύσει αυτούς που θέλουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και να τους δώσει καλύτερες συνθήκες ζωής», υπογράμμισε ο Μ. Σχοινάς.


σχετικα αρθρα