Χρηματικό ποσό ύψους 700 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να διαθέσει, την επόμενη τριετία, στην σε χώρες της ΕΕ και κυρίως στην Ελλάδα η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που επεξεργάζεται το κοινοτικό όργανο.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, που θα υποβληθεί επίσημα αύριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ευρωπαϊκοί πόροι θα χρησιμοποιηθούν για ανθρωπιστικές δράσεις εντός της ΕΕ, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή σε περιοχές συγκρούσεων στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους με γνώση των συνομιλιών που επικαλείται η εφημερίδα.

Τον Φεβρουάριο, ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποσχέθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα 500 εκατ. ευρώ προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί την επικείμενη ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται, χωρίς να κατονομάζει, η αμερικανική εφημερίδα. Έλληνες αξιωματούχοι, αναφέρει το δημοσίευμα, εκτιμούν ότι το κόστος που σχετίζεται με την προσφυγική κρίση θα φθάσει μόνο για φέτος το 1 δισεκ. ευρώ.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του νωρίτερα, σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε ότι κατά την αυριανή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, ο Κύπριος επίτροπος, Χρήστος Στυλιανίδης, θα παρουσιάσει την πρόταση της Επιτροπής για ένα νέο μηχανισμό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρες εντός ΕΕ.

«Αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση, ως αποτέλεσμα των πρωτοφανών αριθμών αφίξεων στην ΕΕ. Από την αρχή της κρίσης, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να προστατεύσει τις ανθρώπινες ζωές, να προστατεύσει αυτούς που θέλουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και να τους δώσει καλύτερες συνθήκες ζωής», υπογράμμισε ο Μ. Σχοινάς.

Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν εξέφρασε την «ανησυχία» της για την κατάσταση στα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, αλλά και την αμέριστη στήριξη του προέδρου της Κομισιόν, ο οποίος χθες είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Η ΠΓΔΜ έχει κάθε δικαίωμα να φυλάσσει τα σύνορά της, ωστόσο οι εικόνες που εκτυλίσσονται στα ελληνικά σύνορα με την ΠΓΔΜ είναι ανησυχητικές και δείχνουν ότι η λύση μπορεί να είναι μόνο συλλογική και ευρωπαϊκή». Προσέθεσε επίσης ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να είναι σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία», σημειώνοντας ότι οι εν λόγω ανησυχίες θα εκφραστούν και στο επίπεδο των διαβουλεύσεων μεταξύ των χωρών της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων.

Το προσφυγικό έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες καθώς έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα περίπου 25.000 πρόσφυγες και συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των αφίξεων, ενώ ο αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας προειδοποίησε ότι βάσει των μελετών που υπάρχουν για αυτές τις περιπτώσεις, θα εγκλωβιστούν 50.000 - 70.000 άνθρωποι στη χώρα, μέσα στoν επόμενο μήνα.