Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι δανειστές της Ελλάδας καθώς έχουν αποτύχει να βρουν κοινό τόπο σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στην κυβέρνηση αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg αναφερόμενο στη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group όπου τελικά δεν ελήφθη απόφαση για επιστροφή των επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών, οι αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, της ΕΚΤ, της Κομισιόν, του ΔΝΤ, δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν το πώς η Ελλάδα μπορεί να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, το ΔΝΤ είχε πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις για την οικονομία της Ελλάδας από ό,τι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του, και αμφισβητεί ότι οι προτάσεις του Τσίπρα θα είναι βιώσιμες

Η καθυστέρηση έρχεται να προστεθεί στα διογκούμενα προβλήματα της Ελλάδας, καθώς η αποτυχία της Ευρώπης να συγκρατήσει την ροή των προσφύγων απειλεί να εγκλωβίσει χιλιάδες μετανάστες στην χώρα, προκαλώντας πιθανώς μια ανθρωπιστική κρίση.

Προκειμένου να απελευθερώσει περισσότερη βοήθεια από το πακέτο διάσωσης των 86 δισ. ευρώ, η Ελλάδα και οι πιστωτές πρέπει να συμφωνήσουν σε δημοσιονομικές, φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που θα πετύχουν τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το Bloomberg αναφέρεται και στη συνάντηση της περασμένης Κυριακής στη Φρανκφούρτη, η οποία έληξε χωρίς να επέλθει συναίνεση.

«Η διαφορά μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο πόση εμπιστοσύνη έχει η κάθε πλευρά στους Έλληνες και στην ικανότητά τους να συγκεντρώσουν και να αποταμιεύσουν», τονίζει ο αναλυτής της Eurasia Group, Mujtaba Rahman. «Τελικά, πιστεύουμε ότι οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι θα χρειαστεί να έλθουν πιο κοντά στην θέση του ΔΝΤ».