current views are: 11

1 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση16:41

Τουσκ: Η στήριξη προς την Ελλάδα αποτελεί τεστ για τον ευρωπαϊσμό μας

Στην ανάγκη στήριξης της Ελλάδας για το προσφυγικό επικεντρώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Δημοσίευση 16:41’

Στην ανάγκη στήριξης της Ελλάδας για το προσφυγικό επικεντρώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Στην ανάγκη στήριξης της Ελλάδας για το προσφυγικό επικεντρώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο κ. Τουσκ σημείωσε ότι «η ετοιμότητά μας να σταθούμε δίπλα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ωρών αποτελεί ένα τεστ για τον ευρωπαϊσμό μας, όπως και η επιστροφή στην πλήρη εφαρμογή της Σένγκεν».

Ο κ. Τουσκ σημειώνει ότι η επαναφορά των αποτελεσματικών ελέγχων στα σύνορα δεν είναι εύκολη απόφαση, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» και υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνεται με «συντονισμένο τρόπο». «Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διάβρωσης της εμπιστοσύνης», υπογραμμίζει.

Αναφέρει ακόμη ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της απόφασής μας», τονίζοντας ότι η χώρα που πρέπει να υποστηρίξουμε περισσότερο είναι η Ελλάδα.

«Ο αριθμός των μεταναστών οι οποίοι φτάνουν στην Ελλάδα ανεβαίνει, όχι επειδή θέλουν να κάνουν την Ελλάδα σπίτι τους, αλλά επειδή ελπίζουν ότι από την Ελλάδα θα προχωρήσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες για βελτίωση της συνεργασίας της Ε.Ε. με τους γείτονές της, αρχής γενομένης με την Τουρκία. «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να παράσχει σημαντική οικονομική στήριξη, αλλά αναμένουμε πιο ενεργή δέσμευση από τους εταίρους μας ως προϋπόθεση για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή», αναφέρει, προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι το αντικείμενο των επαφών του στην Τουρκία την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι μετά τη συνάντησή του με τον κ. Φάιμαν, η Αυστρία θα συμβάλει στη διαμόρφωση «ευρωπαϊκής συναίνεσης» για τη διαχείριση της κρίσης.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως «η Αυστρία δεν είναι η αίθουσα αναμονής για τη Γερμανία» και επανέλαβε την γραμμή της αυστριακής κυβέρνησης εναντίον μίας πολιτικής μεταφοράς προσφύγων.

Επειδή για τη χώρα του είναι σημαντική η Συνθήκη Σένγκεν, για το λόγο αυτό προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στο να αποσαφηνίζεται ήδη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, το ποιος επιτρέπεται να έλθει στην Ευρώπη, ποιος πρέπει να επαναπροωθηθεί και ποιος θα κατανέμεται στην Ευρώπη, ενώ εάν δεν υπάρχει αυτή η σαφήνεια στα εξωτερικά σύνορα, τότε χώρες όπως η Αυστρία θα πρέπει να δράσουν στα σύνορά τους.

Ο Βέρνερ Φάιμαν υπενθύμισε πως η χώρα του τον περασμένο χρόνο δέχθηκε 90.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου και ανέλαβε την βασική περίθαλψη των αναζητούντων προστασία. Ο αριθμός αυτός είναι κατά κεφαλή μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο στη Γερμανία, σημείωσε ο κ. Φάιμαν και πρόσθεσε ότι εάν η Ευρώπη δράσει ανάλογα με το ανώτερο όριο των 37.500 που έχει θέσει για εφέτος η Αυστρία, θα μπορούσαν να πάρουν εφέτος άσυλο στην Ευρώπη πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι. 


σχετικα αρθρα