current views are: 10

1 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση18:53

Στο κόκκινο η αντιπαράθεση λίγο πριν το συμβούλιο αρχηγών

Με εμπρηστικές δηλώσεις και κλιμάκωση της έντασης επιδιώκουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση να επιτύχουν το ακατόρθωτο στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Δημοσίευση 18:53’

Με εμπρηστικές δηλώσεις και κλιμάκωση της έντασης επιδιώκουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση να επιτύχουν το ακατόρθωτο στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Με εμπρηστικές δηλώσεις και κλιμάκωση της έντασης επιδιώκουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση να επιτύχουν το ακατόρθωτο στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Η πολυπόθητη συναίνεση φαίνεται να παραπέμπεται στις καλένδες, καθώς μόλις λίγα 24ωρα πριν από το κρίσιμο συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και η Ένωση Κεντρώων, δείχνουν να υποδαυλίζουν την ένταση με εκατέρωθεν επιθέσεις. 

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση δεν χάνουν ευκαιρία να εξαπολύουν πυρά κατά του αντιπάλου, την ώρα που οι ίδιοι τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει εθνική γραμμή και συναίνεση για το προσφυγικό. Το μήνυμα που στέλνουν τόσο ο Πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του στον Ενικό, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Κ.Ο. της ΝΔ, είναι ότι το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών γίνεται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους και ότι ήδη έχουν «δώσει» το όποιο ενδεχόμενο συνεννόησης. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν απηύθυνε ούτε μια στιγμή κάλεσμα διαλόγου, «απαιτώντας» την εξουσιοδότηση των αρχηγών στην πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Αλλά και στο briefing η Όλγα Γεροβασίλη υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ακροδεξιά ατζέντα για το προσφυγικό. 

Λίγες ώρες αργότερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για απώλεια ελέγχου και ανικανότητα, είπε ότι η κυβέρνηση δεν είχε κανένα επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπισή του προσφυγικού και την χαρακτήρισε «τροχονόμο της νέας διαπλοκής», με αιχμή τον πόλεμο Μαξίμου-ΔΟΛ για τη συνάντηση Τσίπρα με τον Σταύρο Ψυχάρη. 

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι συνεχίζει  «την ακροδεξιά και ξενοφοβική παράδοση του κ. Σαμαρά, σε πλήρη σύμπνοια με τον αντιπρόεδρό του, Α. Γεωργιάδη, που στην ΕΡΤ, υιοθετεί τις αυστριακές θέσεις περί ανεπαρκούς ελέγχου των ελληνικών συνόρων». Όπως επισημαίνει η Κουμουνδούρου «την ώρα που Μέρκελ και Τουσκ τάσσονται στο πλευρό της Ελλάδας, η ΝΔ συντάσσεται με τις πιο ακραίες φωνές της Ευρώπης και έτσι προσφέρει τις χειρότερές υπηρεσίες στη χώρα».

Την ίδια ώρα, Μητσοτάκης και Λεβέντης αποφάσισαν να μπλοκάρουν το βέτο του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου, εάν δεν αλλάξει κάτι μέχρι τη Δευτέρα. Μιλώντας στον Βήμα FM, ο Βασίλης Λεβέντης χαρακτήρισε «ηλιθιότητα» το βέτο και σημείωσε ότι «βέτο κάνουν όσες χώρες χάνουν το παιχνίδι. Τότε πρέπει να φύγει ο κ. Τσίπρας. Αν ζητήσει βέτο καλό είναι να τα μαζεύει. Διότι βέτο, όσοι θέτουν, έχουν χάσει το παιχνίδι της διπλωματίας».

Πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, απαντώντας στις αιχμές που άφησε ο πρωθυπουργός χθες κατά τη συνέντευξή του στο Star.Σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό CRETA TV, η κυρία Γεννηματά απαντώντας στη δήλωση Τσίπρα ​ότι «πηγαίνει αγκαζέ με τη δεξιά», σημείωσε ότι εκείνος επέλεξε να κυβερνήσει με ένα ακροδεξιό κόμμα, υλοποιώντας σκληρές δεξιές πολιτικές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γύρισε ο γάιδαρος και είπε τον πετεινό…κεφάλα».

Επομένως, ή αυτά που τους χωρίζουν είναι πιο σημαντικά από τους χιλιάδες εξαθλιωμένους, εγκλωβισμένους πρόσφυγες κατά μήκος της Ελλάδας ή η συναίνεση είναι στάχτη στα μάτια της κοινωνίας που περιμένει λύσεις και εθνική ομόνοια στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που έχει αντιμετωπίσει η χώρα. 


σχετικα αρθρα