current views are: 14

2 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση05:10

Παρτίδα πόκερ μεταξύ Αθήνας – Βρυξελλών – Ουάσιγκτον

Μια πολύ σκληρή παρτίδα πόκερ στην οποία συμμετέχουν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, η ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα, με έπαθλο για τον τελικό νικητή, την επικράτηση των θέσεων στην τελική ευθεία για την αξιόλογηση.

Δημοσίευση 05:10’

Μια πολύ σκληρή παρτίδα πόκερ στην οποία συμμετέχουν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, η ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα, με έπαθλο για τον τελικό νικητή, την επικράτηση των θέσεων στην τελική ευθεία για την αξιόλογηση.

Μια πολύ σκληρή παρτίδα πόκερ στην οποία συμμετέχουν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, η ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα, με έπαθλο για τον τελικό νικητή, την επικράτηση των θέσεων στην τελική ευθεία για την αξιόλογηση

Στο συγκεκριμένο όμως τραπέζι, λίγο πολύ, ο ένας γνωρίζει τα φύλλα του άλλου, καθώς η τράπουλα σημαδεμένη. Η ελληνική πλευρά βρίσκεται στην χειρότερη θέση, αφού εκτός της αδιαλλαξίας που παρουσιάζει το ΔΝΤ στο ασφαλιστικό και στο δημοσιονομικό κενό της επόμενης τριετίας, έχει να αντιμετωπίσει και την ασφυκτική πίεση που της ασκεί το προσφυγικό

Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να επιστρέψουν άμεσα στην Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών και να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, έτσι ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, η κυβέρνηση περιμένει χείρα βοηθείας από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Ουσιαστικά, αυτό που ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας -κυρίως από την Κομισιόν- είναι να εντείνει την πίεση προς το Ταμείο, ώστε να άρει τις αντιρρήσεις του και να βγάλει εισιτήριο για Ελλάδα στην Ντέλια Βελκουλέσκου. 

Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας για την σημερινή έκτακτη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του επικεφαλής του euroworking group, Τόμας Βίζερ και των εκπροσώπων του Κουαρτέτου. Εκτιμούν πως η ευρωπαϊκή πλευρά θα πιέσει το ΔΝΤ για να υπάρξει θετική εξέλιξη για την Ελλάδα. Η αισιοδοξία προκύπτει από τα μηνύματα που δέχεται η Αθήνα από Βερολίνο και Βρυξέλλες, με τις δύο πλευρές -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- να επιθυμούν να τελειώσουν άμεσα με το ελληνικό ζήτημα, έτσι ώστε να επικεντρωθούν στην διαχείριση του προσφυγικού. Ορισμένοι πάντως στο Μαξίμου, κρατούν μικρό καλάθι για την συνάντηση, καθώς η πρόσφατη εμπειρία έχει αποδείξει πως οι Θεσμοί συνήθως βρίσκουν λύση στις μεταξύ τους διαφορές, με “θύμα” την χώρα μας. 

Πάντως, πρωτοκλασάτα κυβερνητικές στελέχη δεν σταματάνε να τονίζουν πως δεν δεν υπάρχει πια άλλος χρόνος και πως μια καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης θα ήταν καταστροφική για την χώρα.

 


σχετικα αρθρα