Σε σκλήρυνση της στάσης του έναντι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προχωρά ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, δύο 24ώρα πριν το κρίσιμο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για το μεταναστευτικό. 

Χωρίς να αποκλίνει από τη βασική γραμμή υπέρ της διαμόρφωσης μίας εθνικής θέσης για το θέμα, ο κ. Μητσοτάκης – με τη χθεσινή του ομιλία στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα – επέλεξε να σταθεί απέναντι στο «υπόδειγμα» Τσίπρα και να προβάλλει μία σαφώς πιο συντηρητική ατζέντα. Καθώς η κατάσταση με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές τείνει να βγει εκτός ελέγχου, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε χθες να κατηγορήσει ως κύριο υπαίτιο για την εξέλιξη αυτή τον Πρωθυπουργό. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ομιλία του έκανε λόγο για την ανάγκη αποτρεπτικής πολιτικής, επέκρινε την επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να μην διακρίνει μεταξύ προσφύγων και μεταναστών, υπενθύμισε ακόμη και την κατάργηση της Αμυγδαλέζας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, του χώρου δηλαδή κράτησης των παράτυπων μεταναστών που ταυτίστηκε με την κυβέρνηση Σαμαρά και αποτέλεσε πεδίο κριτικής από την τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Με τη χθεσινή του ομιλία, που ήρθε να κλιμακώσει θέσεις που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, όπως οι έξι προτάσεις της ΝΔ για το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης είχε ουσιαστικά τρεις στόχους:

•    να διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική γραμμή και να στείλει μήνυμα ότι μία άλλη πολιτική, πιο αυστηρή, και υπάρχει και μπορεί να υλοποιηθεί
•    να καθησυχάσει μία μερίδα ανησυχούντων γαλάζιων βουλευτών έναντι των σεναρίων παροχής συναίνεσης προς την κυβέρνηση και υπογραφής λευκής επιταγής προς τον κ. Τσίπρα ενόψει της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας. 
•    Να απευθυνθεί, εν τέλει, στο συντηρητικό τμήμα της κοινής γνώμης που ασφαλώς βλέπει με συμπάθεια την ταλαιπωρία των προσφύγων από τη Συρία, πλην όμως αρχίζει να δυσφορεί απέναντι στο ενδεχόμενο μετατροπής της Ελλάδας σε προσφυγικό οικισμό και, κυρίως, έναντι του κινδύνου να εγκλωβιστούν στη χώρα χιλιάδες μετανάστες, τους οποίους καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα αποδέχεται στο έδαφός της. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση που ακολούθησε της ομιλίας Μητσοτάκη δεν σημειώθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις βουλευτών καθώς η αρχική ομιλία του Προέδρου της ΝΔ είχε καταφέρει να περιλάβει όλες τις διαφορετικές προσεγγίσεις: και τη διάθεση για συνεννόηση στην αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος αλλά, παράλληλα, σκληρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς και υπεράσπιση της περιόδου Σαμαρά. Κυρίως, δε, είχε σπεύσει να αποκλείσει, επί της ουσίας, τη χορήγηση λευκής επιταγής στον Πρωθυπουργό και προφανώς εξουσιοδότησης για τη χρήση βέτο στα ευρωπαϊκά όργανα. 

Ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί την Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο με τις 6 θέσεις – προτάσεις της ΝΔ για το θέμα και με εμφανή, πλέον, την καχυποψία έναντι του Πρωθυπουργού. Δεν είναι λίγοι, εντός Ν.Δ., που προβλέπουν ότι το Συμβούλιο δεν θα καταλήξει σε κοινή θέση και προεξοφλούν ότι θα αποτελέσει αφορμή για έναν ακόμη κύκλο αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη, άλλωστε, από χθες η Όλγα Γεροβασίλη έσπευσε να σχολιάσει πως «σε σχέση με το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί τη λαϊκιστική, ακροδεξιά και αυταρχική ατζέντα της ΝΔ των ημερών του κυρίου Σαμαρά», με τον Γ. Κουμουτσάκο να απαντά ότι « η εκτός ελέγχου κατάσταση στο μεταναστευτικό - προσφυγικό είναι το αποτέλεσμα πολλών μηνών ιδεοληψίας, της συνεχιζόμενης αμηχανίας και της ανικανότητας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και να προσθέτει πως «η Νέα Δημοκρατία – κατά γενική ομολογία – έχει κρατήσει εθνικά υπεύθυνη στάση».