Σφοδρή κριτική στην Αυστρία για το κλείσιμο των συνόρων άσκησε για μια ακόμα φορά η Άνγκελα Μέρκελ, απορρίπτοντας μονομερείς ενέργειες που επιβαρύνουν εν τέλει άλλες χώρες.

Σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Volksstimme, η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως «οι δύσκολες συνθήκες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ δεν αποθαρρύνουν τους πρόσφυγες» και πρόσθεσε:

Όποιος εγκαταλείπει το Χαλέπι για να γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς ή από τους δολοφόνους του Ισλαμικού Κράτους δεν σοκάρεται από τις δυσκολίες στην Ελλάδα. 

Ασκώντας κριτική στη μονομερή απόφαση της Βιέννης να κλείσει τα σύνορά της στους πρόσφυγες, η κυρία Μέρκελ σημειώνει ότι «όποιος κλείνει σύνορα δεν αντιμετωπίζει τα αίτια της προσφυγική κρίσης. Η στάση αυτή εγκυμονεί, μακροπρόθεσμα, κινδύνους για τη γερμανική οικονομία». 

Σε άλλο σημείο η γερμανίδα καγκελάριος επισημαίνει:

Χρειαζόμαστε μόνιμες λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και όχι “λύσεις“ που περιλαμβάνουν αποφάσεις τις οποίες στη συνέχεια καλούνται άλλες χώρες να επωμιστούν.

Ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ επέκρινε και την Αθήνα, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να δημιουργήσει μέχρι τα τέλη του 2015 χώρους για τη φιλοξενία 50.000 προσφύγων, «όμως αυτό δεν έγινε όπως συμφωνήθηκε».