Μέρκελ: Τα κλειστά σύνορα δεν αποθαρρύνουν τους πρόσφυγες

Μέρκελ: Τα κλειστά σύνορα δεν αποθαρρύνουν τους πρόσφυγες

Σφοδρή κριτική στην Αυστρία για το κλείσιμο των συνόρων άσκησε για μια ακόμα φορά η Άνγκελα Μέρκελ, απορρίπτοντας μονομερείς ενέργειες που επιβαρύνουν εν τέλει άλλες χώρες.

Σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Volksstimme, η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως «οι δύσκολες συνθήκες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ δεν αποθαρρύνουν τους πρόσφυγες» και πρόσθεσε:

Όποιος εγκαταλείπει το Χαλέπι για να γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς ή από τους δολοφόνους του Ισλαμικού Κράτους δεν σοκάρεται από τις δυσκολίες στην Ελλάδα. 

Ασκώντας κριτική στη μονομερή απόφαση της Βιέννης να κλείσει τα σύνορά της στους πρόσφυγες, η κυρία Μέρκελ σημειώνει ότι «όποιος κλείνει σύνορα δεν αντιμετωπίζει τα αίτια της προσφυγική κρίσης. Η στάση αυτή εγκυμονεί, μακροπρόθεσμα, κινδύνους για τη γερμανική οικονομία». 

Σε άλλο σημείο η γερμανίδα καγκελάριος επισημαίνει:

Χρειαζόμαστε μόνιμες λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και όχι “λύσεις“ που περιλαμβάνουν αποφάσεις τις οποίες στη συνέχεια καλούνται άλλες χώρες να επωμιστούν.

Ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ επέκρινε και την Αθήνα, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να δημιουργήσει μέχρι τα τέλη του 2015 χώρους για τη φιλοξενία 50.000 προσφύγων, «όμως αυτό δεν έγινε όπως συμφωνήθηκε». 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο