Βέτο συνολικά στην πολιτική Τσίπρα, είναι η γραμμή της ΝΔ έπειτα από τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις που έφεραν τη χώρα ξανά σε αδιέξοδο, ξυπνώντας τις τραγικές μνήμες του περασμένου καλοκαιριού. Υπό τα δεδομένα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει το βλέμμα του στραμμένο σε δύο μέτωπα: στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της Παρασκευής και στη προσυνεδριακή πορεία της ΝΔ.

Με βάση και το πολιτικό στίγμα που έδωσε στη χθεσινή συνεδρίαση της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, ο κ. Μητσοτάκης θα καθίσει στο τραπέζι του προεδρικού Μεγάρου, με στόχο να βάλει βέτο στο βέτο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στην Ευρώπη. Άλλωστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το δήλωσε ξεκάθαρα: «οι απειλές για μονομερείς ενέργειες, βέτο κλπ, δεν ωφελούν». 

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ, βέτο από την πλευρά της Ελλάδας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής Τουρκίας-Ε.Ε., σημαίνει veto στην Ευρώπη και εν τέλει απομόνωση της χώρας. «Μια τέτοια κίνηση δείχνει ακόμη ότι στο προσφυγικό η χώρα έχει αποτύχει» έλεγε χαρακτηριστικά στο newpost.gr.

Μάλιστα η συνεδρίαση της γαλάζιας Κ.Ο. μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί βουλευτές επεσήμαναν το γεγονός, ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή, καθώς ο κ. Τσίπρας δεν ζητά συναίνεση, καθώς συναίνεση σημαίνει σύνθεση απόψεων. «Ο κ. Τσίπρας αυτή τη στιγμή θέλει έγκριση, σε μια προσπάθεια να κρυφτεί πίσω από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, είπε χαρακτηριστικά γαλάζιος βουλευτής.

Το μήνυμα που στάλθηκε από σύσσωμη τη Κ.Ο. της ΝΔ είναι πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κρατήσει εθνικά υπεύθυνη στάση, στης βάση της δέσμης των 6 συγκεκριμένων προτάσεων που παρουσίασε τη Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης.

Παράλληλα τα στελέχη της Συγγρού συνεχίζουν και την προσπάθεια της ανασυγκρότησης του κόμματος στην πορεία για το Συνέδριο, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος. Κρίσιμο οργανωτικό ρόλο έχει ο αναπληρωτής γραμματέας της Π.Ε. Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του διαγραμματειακού συντονιστικού Οργάνου του κόμματος, αλλά και νέα συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών.