current views are: 6

2 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση11:32

Σβίγκου: Αν δεν λυθεί το προσφυγικό η Ευρώπη δεν έχει μέλλον

Την πεποίθηση ότι αν δεν λυθεί το θέμα της ενιαίας προσέγγισης και των κοινών κανόνων στο προσφυγικό, η Ευρώπη δεν θα έχει μέλλον εξέφρασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ. 

Δημοσίευση 11:32’

Την πεποίθηση ότι αν δεν λυθεί το θέμα της ενιαίας προσέγγισης και των κοινών κανόνων στο προσφυγικό, η Ευρώπη δεν θα έχει μέλλον εξέφρασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ. 

Την πεποίθηση ότι αν δεν λυθεί το θέμα της ενιαίας προσέγγισης και των κοινών κανόνων στο προσφυγικό, η Ευρώπη δεν θα έχει μέλλον εξέφρασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ. 
 
Η κ. Σβίγκου σημειώνει ότι «οι Έλληνες αρχηγοί των κομμάτων θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη χάραξης μίας εθνικής γραμμής και ενός εθνικού μετώπου» και ασκεί κριτική στη ΝΔ για τη στάση της, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη, με τις οποίες -όπως τους καταλογίζει- «δείχνουν μία ΝΔ να συντάσσεται με επιχειρήματα χωρών που κατηγορούν την Ελλάδα ότι αυτή ευθύνεται για τις ροές» και οι οποίες «δεν πιέζουν προς μία ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προσφυγικού».

 Από την άλλη πλευρά, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι η «εθνική γραμμή» στο προσφυγικό, κατ’ αρχήν, έχει να κάνει:

α) Με την κατανόηση ότι το προσφυγικό ζήτημα είναι ένα ευρωπαϊκό κατ’ εξοχήν ζήτημα, β) ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας αντιμετωπίζει τέτοια βάρη που οποιαδήποτε άλλη χώρα δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει από μόνη της, γ) ότι μονομερείς ενέργειες βάλλουν απέναντι στην ίδια την Ευρώπη, όχι μόνο απέναντι στη χώρα μας, και δ) ότι κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα και κοινές ευρωπαϊκές αξίες επιβάλλουν μία διαχείριση του προσφυγικού, η οποία θα σημαίνει και δίκαιη και αναλογική κατανομή των προσφύγων, αλλά και ανθρωπιστική και τεχνική και οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας.

 Όπως επισημαίνει «η ΝΔ πρέπει να επιλέξει, εάν θα συνεχίσει να συντάσσεται με μία ακροδεξιά ρητορεία, όπως έκανε και η κυβέρνηση Σαμαρά, ή θα κατανοήσει ότι το προσφυγικό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Ευρώπη με αλληλεγγύη και με δημοκρατία». «Οι φωνές λαϊκισμού όχι μόνο δεν είναι “ευρωπαϊκές”, αλλά δεν βοηθούν αυτήν τη στιγμή στην εθνική υπόθεση» προσθέτει.

 Η κ. Σβίγκου παρατηρεί πως «ολοένα και περισσότεροι στην Ευρώπη κατανοούν ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν συνιστούν λύση» και αναφέρει ότι «είναι θετικές οι δηλώσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες από Ευρωπαίους ηγέτες, όπως η κ. Μέρκελ, και ο κ. Τουσκ».

Όπως τονίζει:

Γίνεται κατανοητό ευρύτερα ότι οι μονομερείς ενέργειες όχι απλώς δεν αντιμετωπίζουν το προσφυγικό ζήτημα, αλλά αποδομούν την ίδια την Ευρώπη ως ένα ενιαίο σύνολο κανόνων, αξιών και μίας κοινής προσέγγισης.

«Μία ένωση χωρών δεν μπορεί να είναι μόνο στα θέματα της οικονομίας ή στα θέματα της φορολογίας και των χρηματοπιστωτικών και να μην είναι στο ζήτημα του προσφυγικού» υποστηρίζει για να τονίσει πως «εάν δεν λυθεί το θέμα της ενιαίας προσέγγισης και των κοινών κανόνων το επόμενο διάστημα, η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει μέλλον. Και γι’ αυτό πιστεύω και θέλω να είμαι αισιόδοξη ότι οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ευρώπη στο σύνολό της θα επιταχύνει μία σειρά πραγμάτων, για να μπορέσουμε πραγματικά να μιλάμε για μία κοινή και ενιαία προσέγγιση».

Ως προς τη στάση της Αυστρίας στο προσφυγικό ζήτημα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι δεν προκαλεί διμερές ζήτημα με την Ελλάδα, αλλά φέρνει αντιμέτωπη την Αυστρία με μία σειρά ευρωπαϊκών χωρών και μία σειρά Ευρωπαίων αξιωματούχων που καταδικάζουν τη στάση της. «Δεν είναι η Ελλάδα η οποία δεν έχει συμμαχίες και είναι απομονωμένη, αλλά αυτό ισχύει για χώρες οι οποίες προβαίνουν στο μονομερείς ενέργειες» λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «αυτό, μέρα με τη μέρα, καθίσταται σαφές και η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή είναι στη διαδικασία συγκρότησης συμμαχιών μαζί με άλλες χώρες, οι οποίες προσδοκούν και οι οποίες δουλεύουν στην κατεύθυνση μίας ενιαίας ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του προσφυγικού».

 «Με αυτές τις συμμαχίες θα πάμε στη σύνοδο κορυφής και βέβαια θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά και πολιτικά όπλα για να πιέσουμε προς την κατεύθυνση μίας κοινής λύσης» υπογραμμίζει η κ. Σβίγκου. «Πρόκειται για υπεράσπιση της Ευρώπης» επισημαίνει και συμπληρώνει πως «αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά και από την πλευρά της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών χωρών θα προσπαθήσουν να βρεθούν κοινοί βηματισμοί σε αυτό το επίπεδο».


σχετικα αρθρα