Σφοδρή κριτική για τους όρους με τους οποίους έχει εμπλακεί το ΝΑΤΟ στο προσφυγικό άσκησε ο Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «ΒΗΜΑ FM», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε:

Εκεί που είχε φτάσει η χώρα και με την πλήρη απαξίωσή της καταλαβαίνω ότι δεν υπήρχαν επιλογές άρνησης, αλλά είναι φανερό ότι ακόμα και σε αυτήν την έσχατη στιγμή, η κυβέρνηση τα έκανε σαλάτα, δεν διασφάλισε τους όρους ανάμειξης του ΝΑΤΟ με τρόπο που να προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα και με αποτέλεσμα, αυτήν τη στιγμή, η Τουρκία να δημιουργεί επιπλέον στοιχεία στήριξης των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο μέσα από την ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο μεταναστευτικό.

«Γενικά, με αυτήν την κυβέρνηση, αυτό που μπορώ να πω, είναι ο Θεός να μας φυλάξει. Δηλαδή, δεν βλέπω κάτι στο οποίο τα πράγματα να μην γίνονται πιο επικίνδυνα κάθε μέρα που περνάει» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Για την πρόταση της ΝΔ στο προσφυγικό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ σημείωσε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επεξεργασμένο, στα χέρια του, έναν πλήρη σχεδιασμό φύλαξης του Αιγαίου, τον οποίο μπορεί να τον παρουσιάσει οποτεδήποτε αυτός κρίνει».

«Μπορούμε εμείς, με δικά μας μέσα, να περιφρουρήσουμε όλο το μήκος των θαλασσίων συνόρων. Δικά μας δεν είναι τα σύνορά μας; Τα ίδια πράγματα μου έλεγαν και για τον Έβρο. Μου έλεγαν ότι ο Έβρος είναι σχεδόν 200 χλμ. Ότι δεν μπορεί να φυλαχτεί και τα λοιπά… Και όμως, ο Έβρος μια χαρά φυλάχτηκε και δεν περνάει οτιδήποτε χωρίς τη θέληση του ελληνικού κράτους και χωρίς την τήρηση των διεθνών κανόνων και των διεθνών διατάξεων και συνθηκών» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε:

Η εικόνα ενός πρωθυπουργού, που αγνοεί ότι η χώρα έχει θαλάσσια σύνορα - και ποια χώρα η Ελλάδα, δεν μιλάμε ούτε για το Λιχτενστάιν ούτε για το Λουξεμβούργο - και όταν ορκίστηκε πρωθυπουργός ανέλαβε και την υποχρέωση να τα φυλάσσει, εμένα με τρομάζει, ξέρετε. Παλιότερα, πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούσαν να περάσουν από τη Λιβύη προς την Ιταλία και από το Μαρόκο προς την Ισπανία και τώρα ο πιο εύκολος δρόμος, είναι ο δρόμος, τον οποίο ο πρωθυπουργός διακηρύσσει ότι δεν έχει σύνορα η χώρα. Γιατί να μην έρθουν από εδώ; Όταν, τότε, η αρμόδια υπουργός σχεδόν τους προσκαλούσε, όταν πανηγυρικά άδειαζαν τα προ-αναχωρησιακά κέντρα και τα λεωφορεία μετέφεραν τους ανθρώπους στο κέντρο της Αθήνας - παράνομους μετανάστες, έτσι, όχι πρόσφυγες - και τους άφηναν ελεύθερους, ανθρώπους που είχαν εισέλθει παράνομα στην ελληνική επικράτεια και δεν είχαν δικαίωμα ασύλου, όταν γινόντουσαν όλα αυτά, με συγχωρείτε, τι περιμένατε να γίνει;