current views are: 11

2 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση12:55

Παράθυρο αλλαγών στα μέτρα του ελληνικού προγράμματος από τον Σόιμπλε

Τον διαχωρισμό του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας από την προσφυγική κρίση υπογράμμισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας

Δημοσίευση 12:55’

Τον διαχωρισμό του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας από την προσφυγική κρίση υπογράμμισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας

«Ισχύει ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυτό που έχει συμφωνηθεί» δήλωσε η Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στην εφαρμογή του μνημονίου, ενώ σημείωσε ότι η προσφυγική και η οικονομική κρίση αποτελούν δύο πεδία πολιτικής. 

Ωστόσο, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας διευκρίνισε ότι το ίδιο το πρόγραμμα δεν θέτει λεπτομερείς όρους, αλλά σκιαγραφεί τομείς. ”Για τη γερμανική πλευρά, το σημαντικό είναι στο τέλος να βγαίνουν και τα νούμερα για την Ελλάδα” επεσήμανε, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στο μίγμα των μέτρων του ασφαλιστικού, το οποίο επιδιώκει η ελληνική πλευρά. 

Πάντως, υπογράμμισε τον διαχωρισμό του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας από την προσφυγική κρίση, επισημαίνοντας ότι όλες οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν, όπως είναι. 

«Συγχέετε, εδώ, δύο πεδία πολιτικής» υπογράμμισε η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, απαντώντας σε ερώτηση εάν τα δύο θέματα σχετίζονται. Η κυρία Φον Τισενχάουζεν ανέφερε χαρακτηριστικά:

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνονται τώρα πολλά για να στηριχθεί η Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει τώρα το σχέδιό της για το ποια οικονομική βοήθεια είναι ακόμα δυνατή για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κατάστασης. Αυτό που πρέπει να διαχωριστεί είναι ότι έχουμε από την άλλη πλευρά το πρόγραμμα του ESM και σε αυτό το πεδίο συνεχίζει να ισχύει ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυτό που έχει συμφωνηθεί. 

Επεσήμανε ότι το ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει πάλι στις αγορές, ενώ παρέπεμψε στους θεσμούς για την αξιολόγηση των απαραίτητων βημάτων.


σχετικα αρθρα