Η Ελλάδα πληρώνει τις επιπτώσεις του πολέμου στο Αφγανιστάν και στη Συρία, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αφήνοντας αιχμές ταυτόχρονα για τις χώρες που ερήμην μας «κλείνουν τα σύνορα τους και να σηκώσουν περισσότερους φράκτες».

Μιλώντας στην εκπομπή του BBC «Newsnight» ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στη στάση των χωρών που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με συλλογικότητα, ενώ τόνισε την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ, καθώς αντιμετωπίζει δύο μεγάλες κρίσεις, την οικονομική και την προσφυγική.

Αναγνώρισε ότι η κρίση που διαδραματίζεται είναι άνευ προηγουμένου, τονίζοντας ότι «εμείς δεν ξεκινήσαμε τον πόλεμο στις περιοχές της Συρίας και του Αφγανιστάν, επωμιζόμαστε, όμως, τις συνέπειες αυτού του πολέμου. Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται με το τίποτα και εμείς τους παρέχουμε τα βασικά. Θέλουν να περάσουν τα σύνορα, αλλά τα σύνορα είναι κλειστά, μόνο 30 άτομα κατάφεραν να περάσουν χθες. Ευτυχώς μόνο λίγες ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με συλλογικότητα».

Σε ερώτηση για το ποιος φταίει, για το ποιος δεν συνεργάζεται, ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στη Σύνοδο της Βιέννης, και επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε και ότι η απόφαση που ελήφθη ήταν να κλείσουν τα σύνορα, και να αναγερθούν περισσότεροι φράκτες, τόνισε η ελληνική κυβέρνηση έχει μια διαφορετική προσέγγιση, αυτή του καταμερισμού του βάρους των προσφυγικών ροών, «προσέγγιση που τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη συμμερίζονται, τη στιγμή που ορισμένα άλλα δρουν με γνώμονα το εθνικό τους συμφέρον».

Στην ερώτηση του τι μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να πιέσει τους Ευρωπαίους εταίρους της για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, ο αναπληρωτής υπουργός για την Προστασία του Πολίτη είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει με ρεαλιστικό τρόπο την προσφυγική κρίση και ότι η πραγματική λύση στο ζήτημα αυτό θα ήταν η παύση των εχθροπραξιών στα εδάφη αυτά.