Πολιτικά αδύνατη και οικονομικά ασύμφορη χαρακτήρισε την επιπλέον περικοπή συντάξεων που ζητεί το ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της ευρωβουλής.

Ο κ. Τσακλώτος σημείωσε ότι είναι δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί το Ταμείο « ζητά πολλά επιπλέον μέτρα τη στιγμή που η κατάσταση στην οικονομία εξελίχθηκε με πολύ καλύτερο τρόπο από ότι προβλεπόταν το περασμένο καλοκαίρι».

Ο υπουργός στη συνέχεια περιέγραψε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε η κυβέρνηση. «Προχωρούμε στην ένωση σε ένα ταμείο περισσότερων από 300 ταμείων που υπήρχαν μέχρι πριν από μικρό διάστημα» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Παραδέχτηκε ωστόσο πως το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα δαπανά πολλά περισσότερα για τις συντάξεις απ ότι για άλλες κοινωνικές δράσεις, δεν είναι λάθος, διαμήνυσε όμως πως «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω περικοπές» καθώς όπως είπε, τα τελευταία χρόνια οι συντάξεις έχουν κοπεί 11 φορές.

Ζήτησε για ακόμη μία φορά να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, καθώς όπως είπε «εάν δεν υπάρξει πρόοδος στην οικονομία δεν θα επιστρέψουν οι επενδυτές. «Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος, κάτι το οποίο δεν μπορώ να κατανοήσω ούτε ως υπουργός Οικονομικών αλλά ούτε και ως οικονομολόγος» είπε χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας τις βασικές εστίες διαφωνίας με τους Θεσμούς, ο κ. Τσακαλώτος εστίασε σε τέσσερα ζητήματα:

  • Το δημοσιονομικό και συγκεκριμένα η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2018.
  • Η φορολογική μεταρρύθμιση.
  • Τα κόκκινα δάνεια.
  • Η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.

Ειδικότερα ως προς το δημοσιονομικό, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη διαμάχη του ΔΝΤ με το ευρωπαϊκό σκέλος των Θεσμών, σημειώνοντας πως οι θέσεις της κυβέρνησης είναι πιο κοντά με την ΕΕ και μακρύτερα από αυτές του Ταμείου.

«Το ΔΝΤ ζητά επιπλέον μέτρα, κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο να το κατανοήσουμε, με δεδομένο ότι η οικονομία το 2015 έχει ακολουθήσει καλύτερη πορεία σε σύγκριση με τις προβλέψεις που υπήρχαν το καλοκαίρι για την “επιθετικότητα” της ύφεσης» είπε.

Σε άλλο σημείο της ακρόασής του και επανερχόμενος στο θέμα του ΔΝΤ, τόνισε πως «το Ταμείο πρώτα αναδιαρθρώνει και μετά βοηθά»,  αλλά όπως είπε «στην Ελλάδα δεν έγινε αυτό». Για αυτό κατά τον κ. Τσάκαλώτο «το Grexit ποτέ δεν έφυγε από την ατζέντα. Αυτή είναι η πρώτη απάντηση γιατί δεν επενδύουν στην Ελλάδα» εξήγησε και ζήτησε «να δοθεί μία ξεκάθαρη απάντηση» από τους θεσμούς.

Για την βιωσιμότητα  του χρέους είπε «δεν αρχίσαμε τις διαπραγματεύσεις» αλλά  «διεξάγεται  μία μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο μέτρησης». 

Σε ερώτημα του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου για τις προβλέψεις των κ.κ. Τόμσεν και Στουρνάρα για ασφαλιστικές δαπάνες υψηλές ως αναλογία του ΑΕΠ, είπε ότι  «τα νούμερα που χρησιμοποιούν είναι παραπλανητικά» εξηγώντας ότι είναι υψηλά τα ποσοστά ενώ έχουν μειωθεί οι δαπάνες για συντάξεις. Και αυτό γιατί όπως είπε το ΑΕΠ,  το συνολικό εισόδημα, έχει μειωθεί λόγω της ύφεσης στο μεσοδιάστημα κατά 25%.  «Δηλαδή όταν θα εξέλθουμε από την κρίση θα δείτε  διόρθωση των αριθμών αυτών», σημείωσε.  

Τοποθετούμενος επί των όσων είπε ο κ. Τσακαλώτος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβούλιου, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, σημείωσε ότι είναι αδύνατο να κατανοήσει κανείς τους λόγους των καθυστερήσεων επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.