Για παραίτηση από τη συμφωνία μετεγκατάστασης των προσφύγων αναφορικά με τους αριθμούς αλλά και τριπλασιασμό του αριθμού που μπορεί να μείνει στη χώρα μας, κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Σε ανακοίνωση, στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ότι η χώρα θα μπορούσε να αντέξει τη φιλοξενία μέχρι και 150.000 ανθρώπων, τον χαρακτηρίζει «άφαντο» μέχρι σήμερα και αφήνει αιχμές για τυχοδιωκτική σύνδεση του προσφυγικού με την αξιολόγηση.

«Στην ουσία η κυβέρνηση παραιτείται από την διεκδίκηση άμεσης εφαρμογής του προγράμματος μετεγκατάστασης» αναφέρει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και διερωτάται «μήπως τυχοδιωκτικά συνδέουν το προσφυγικό με την αξιολόγηση;»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

Όπως είναι γνωστό με απόφαση της Ε.Ε έχει ορισθεί ως υποχρέωση της χώρας μας η προσωρινή φιλοξενία 50.000 συνολικά προσφύγων προς μετεγκατάσταση.

Ο μέχρι σήμερα άφαντος ΥΠΕΞ, με σημερινή δημόσια παρέμβαση τριπλασίασε (150.000 και βλέπουμε) τους πρόσφυγες που μπορούν να μείνουν στη χώρα μας.

Στην ουσία η κυβέρνηση παραιτείται από την διεκδίκηση άμεσης εφαρμογής του προγράμματος μετεγκατάστασης.

Η αφέλεια και η ατζαμοσύνη έχουν και όρια.

Μήπως, λοιπόν, κάτι άλλο συμβαίνει;

Μήπως τυχοδιωκτικά συνδέουν το προσφυγικό με την αξιολόγηση;

Μήπως τελικά ο Κοτζιάς «πουλά» και…. ο Κατρούγκαλος «αγοράζει»;