Μυστικός δείπνος των δανειστών για την Ελλάδα χωρίς την…  Ελλάδα πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, ώστε να βρεθεί μία κοινή γραμμή για τις απαιτήσεις ως προς την πρώτη αξιολόγηση.

ΔΝΤ και ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών διαφωνούν ως προς το μίγμα των μέτρων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, με το Ταμείο να επιμένει σε σκληρότερο δημοσιονομικό μαχαίρι, αλλά και βαθύτερες περικοπές στις συντάξεις. Στη συνάντηση συμμετέχουν εκτός από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, οι Ντέκλαν Κοστέλο με τον προϊστάμενό του Μάριο Μπούτι από πλευράς Κομισιόν και οι Ράσμους Ρέφερ με τον προϊστάμενό του Μπενουά Κερέ από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχο, «το βασικό πρόβλημα τώρα είναι η διαφωνία μεταξύ των Θεσμών, γιατί αυτή θα βλάψει την αξιοπιστία οποιαδήποτε λύσης. Πρέπει να δράσουν από κοινού και να συμφωνήσουν σε ένα σενάριο με τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα».

Χωρίς τη συμφωνία του ΔΝΤ και των Θεσμών, δεν μπορούν να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ούτε και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση χρέους. Όπως ανέφερε άλλος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters, «εάν μπούμε στη συζήτηση για το εάν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, αυτό θα προκαλέσει τέτοια ανασφάλεια, όση προκλήθηκε την περασμένη χρονιά, με την απώλεια εμπιστοσύνης και την φυγή κεφαλαίου».

«Οι γερμανοί και άλλες χώρες προειδοποιούν την Κομισιόν ότι οι όροι για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να είναι τέτοιοι ώστε να κρατήσουν το ΔΝΤ εντός προγράμματος», φέρεται να δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Κατά τον ίδιο αξιωματουχο, «οι γάλλοι υποστηρίζουν την ελληνική θέση ότι τα μοναδικά κριτήρια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να είναι εκείνα που ήδη περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο η Γερμανία δεν έχει εγκαταλείψει την πάγια θέση της για πλήρη και ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αντιθέτως, η Κομισιόν φέρεται να εξετάζει και εναλλακτικά σενάρια – ακόμη κι εκείνο της παραμονής του Ταμείου ως τεχνικού συμβούλου -, λόγω των υψηλών εκτιμήσεων του ΔΝΤ για το δημοσιονομικό κενό και, κατ’ επέκταση, την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων και μεγάλων περικοπών στο ασφαλιστικό.

Η κόντρα μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ έχει εντοπίζεται στο ύψος του δημοσιονομικού κενού και στα μέτρα που πρέπει να πάρει η Ελλάδα για να πετύχει πλεόνασμα 3,5% έως το 2018. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Mega, η απόσταση των δύο πλευρών είναι της τάξεως των 3 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, το Ταμείο ζητά από την Ελλάδα μέτρα 8,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει τα μέτρα στα 5,5 δισ. ευρώ.