Με δεδομένη τη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το προσφυγικό, όλα τα βλέμματα στρέφονται στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας η οποία είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Δευτέρα και που θα κριθεί εν πολλοίς η συνοχή της Συνθήκης Σένγκεν.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, έχει προσδώσει στην Τουρκία βασικό ρόλο στο σχέδιο επίλυσης του προσφυγικού που έχει καταρτήσει, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής λύσης που θέλει να προωθήσει. Και στο παρασκήνιο, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ανατολίτικου τύπου «παζάρι» μεταξύ της Άγκυρας και της ΕΕ, ώστε η τουρκική πλευρά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όπως αυτές περιγράφονται στο σχέδιο δράσης που έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες.

Όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη, η Άγκυρα θέτει τρία βασικά ζητήματα:

  • Το πρώτο είναι να συμπεριληφθεί και η Τουρκία στη Ζώνη Σέγνκεν.
  • Επίσης ζητεί επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, απαιτώντας μάλιστα να λάβει σαφή ημερομηνία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Ταυτόχρονα, η τουρκική πλευρά θέλει ευνοϊκότερο καθεστώς χορήγησης βίζα για τους πολίτες της. Ειδικότερα ενώ επρόκειτο να απελευθερωθεί το καθεστώς από τον Οκτώβριο του 2016, η Άγκυρα θέλει να γίνει αυτό άμεσα. Τέλος υπάρχει απαίτηση για περαιτέρω χρηματοδότηση. Στα ήδη υπάρχοντα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που θα λάβει η Τουρκία βάσει της υφιστάμενης συμφωνίας, Ερντογάν και Νταβούτογλου ζητούν να προστεθούν ακόμη δύο δισεκατομμύρια. 

Όλα αυτά στον απόηχο της δήλωσης – σοκ του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος σήμερα διαμήνυσε πως τα σύνορα στην Ειδομένη δεν πρόκειται να ανοίξουν σύντομα, αλλά και της έλλειψης σαφούς σχεδιασμού για τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας.