Στην ανάγκη να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση στάθηκε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «42 λεπτά» στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως η παράταση της αβεβαιότητας λειτουργεί υπονομευτικά για την οικονομία.

Ο κ. Προβόπουλος έκανε λόγο για εχθρικό κλίμα απέναντι στις επενδύσεις και παρομοίασε με «κόλαση» το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή:

Για να κόψει μια κεντρική τράπεζα δραχμές, χρειάζεται τουλάχιστον ένα χρόνο. Την ίδια στιγμή το ευρώ, ως σκληρό νόμισμα θα έχει αποσυρθεί από την αγορά. Επτά χρόνια ζούμε στους ρυθμούς της λιτότητας και δεν υπάρχει πρόοδος και μιλάμε ακόμα για Grexit.

Όπως ανέφερε, είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα γινόταν δεκτό το αίτημά του για «κούρεμα» του χρέους, ενώ δήλωσε ότι έγινε απαισιόδοξος, ακούγοντας πως υπουργός Οικονομικών θα γίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Όλοι λένε ότι ήταν μοιραίο πρόσωπο», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, το 2009, υποστήριξε ότι είχε προειδοποιήσει για την αύξηση του ελλείμματος και κατέκρινε τις παροχές των πρώτων μηνών διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, εκείνη την περίοδο, κάνοντας λόγο για λάθος οικονομική πλατφόρμα.

Εκτίμησε επίσης «εκ του αποτελέσματος» ότι θα έπρεπε να παραμείνει περισσότερο στην εξουσία η οικουμενική κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, ενώ εξήγησε ότι είχε προτείνει στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Ερωτηθείς για τις αναφορές του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος υποστήριξε πως ο κ. Προβόπουλος θα μπορούσε να αναλάβει την πρωθυπουργία σε μία ενδεχόμενη οικουμενική κυβέρνηση, ο πρώην διοικητής της ΤτΕ τον ευχαρίστησε, ωστόσο όπως διευκρίνισε, οι πολιτικοί είναι αυτοί που πρέπει να βρουν τις λύσεις.

«Οι ευθύνες που μας αποδίδουν είναι πράγματι μεγαλύτερες από αυτές που μας ανήκουν, ωστόσο δώσαμε λαβή για να μας χαρακτηρίζουν ξέφραγο αμπέλι» σχολίασε εν συνεχεία και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να συνδέονται το προσφυγικό με το ζήτημα του χρέους.

Παράλληλα, τόνισε ότι η χώρα είναι σε άσχημη κατάσταση και τάχθηκε κατά μίας νέας προσφυγής στις κάλπες, ενώ χαρακτήρισε αδύνατη την έξοδο από την κρίση εφόσον υπάρχει ασυνέχεια στο πολιτικό σύστημα. «Ήμουν έξι χρόνια διοικητής της ΤτΕ και συνεργάστηκα με οκτώ υπουργούς Οικονομικών», εξήγησε.

Σχολιάζοντας τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, παρατήρησε ότι θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό και τη χώρα γενικότερα.