Στην προετοιμασία της ελληνικής αποστολής που θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, ρίχνει όλο το βάρος η κυβέρνηση για το επόμενο τριήμερο. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά πως ο Αλέξης Τσίπρας, μόνο εύκολο έργο δεν θα έχει στις Βρυξέλλες. Αντίθετα, προετοιμάζονται για πόλεμο. Και ο αντίπαλος δεν είναι άλλος, παρά οι χώρες του Βίζενγκραντ και η Αυστρία, που σε συνεργασία με τις χώρες τις βαλκανικής, κρατάνε κλειστά τα περάσματα των προσφύγων προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. 

Με τα ελληνοσκοπιανά σύνορα στην Ειδομένη να θεωρούνται πλέον κλειστά, η κυβέρνηση αναζητά διέξοδο. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις κορυφαίων υπουργών, οι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα πρόσφυγες, μπορούν να φτάσουν το επόμενο διάστημα ακόμη και τους 70.000, διαλύοντας στην πράξη κάθε σχεδιασμό που είχε γίνει τις προηγούμενες ημέρες. 

Όπως τονίζουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, σε αυτό το σημείο, η λύση θα πρέπει να είναι πολιτική και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο. Μία από τις πολλές προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι και εξετάζονται αυτή την στιγμή από το κυβερνητικό επιτελείο, είναι η προσπάθεια επίτευξης διμερούς συμφωνίας με την Ιταλία, προκειμένου να περνούν από εκεί οι πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στην Βόρεια Ευρώπη. Πάντως, η λύση αυτή αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα, με κύριο το γιατί να αποδεχτεί η ιταλική κυβέρνηση μια τέτοια πρόταση. 

Ταυτόχρονα με τις παράλληλες λύσεις που εξετάζονται, ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Πέραν των διακηρυγμένων ελληνικών απαιτήσεων, οι συνεργάτες του αναφέρουν πως κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, θα φτάσει την υπόθεση στα άκρα. 

Θα απειλήσει με όλους τους διπλωματικούς τρόπους τις χώρες που μπλοκάρουν τα σύνορα τους, ενώ ελπίζει πως σε αυτή την μάχη θα έχει στο πλευρό του την Γερμανίδα Κανγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει εκ νέου την πραγματική συμμετοχή Τουρκίας στην διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, παρά την παρουσία του ΝΑΤΟ, η γειτονική χώρα εξακολουθεί να κάνει τα στραβά μάτια στους διακινητές ανθρώπων. Η κυβέρνηση στηρίζει πολλά και στην τριμερή συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Νταβούτογλου, που σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου.