«Η Ελλάδα σηκώνει δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας την άριστη ανταπόκριση της χώρας απέναντι στην προσφυγική κρίση. Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε πως «η Ελλάδα σηκώνει υψηλό τίμημα, για κάτι που δεν δημιούργησε η ίδια» και διεμήνυσε πως η χώρα θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της Σένγκεν.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δραστικός περιορισμός των προσφυγικών ροών από τη βαλκανική οδό και ενώ υπάρχει άρνηση κρατών μελών να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ζήτησε την τήρηση των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το προσφυγικό και τόνισε ότι η Ελλάδα περιμένει από την ΕΕ να αναγνωρίσει πως η χώρα μας δεν μπορεί να μείνει μόνη σε αυτή την κρίση και ότι πρέπει να λειτουργήσει άμεσα η μετεγκατάσταση προσφύγων με αξιοπρεπείς συνθήκες. Επίσης, ζήτησε την εφαρμογή μίας συγκροτημένης πολιτικής από πλευράς της ΕΕ για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης.

«Μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οδήγησαν στον δραστικό περιορισμό των ροών από τη βαλκανική οδό, τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για την Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε πως αυτές οι ενέργειες ήρθαν να προστεθούν στην άρνηση κρατών μελών να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης, δηλαδή, της νόμιμης οδού για τη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές.

«Στην επικείμενη σύνοδο κορυφής πρέπει να αναδειχθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές των προσφύγων», ανέφερε ο πρωθυπουργό.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι την προσεχή Τρίτη θα επισκεφθεί ο ίδιος τη Σμύρνη για το τέταρτο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας με την Τουρκία.

Ο Ντόναλντ Τουσκ επεσήμανε πως σκοπός του ταξιδιού ήταν μια ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό, ενώ είπε πως η Ελλάδα έχει πληγεί περισσότερο. 

«Το να φύγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν δεν θα δώσει λύση. Η Ελλάδα είναι κομμάτι της Σένγκεν και θα παραμείνει τέτοια. Πρέπει να αποφύγουμε τις διχόνοιες γιατί δεν φέρνουν λύση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε:

Κάνω έκκληση στους παράτυπους μετανάστες να μην έρθουν στην Ελλάδα να μην έρθουν στην Ευρώπη, να μην πιστέψουν τους διακινητές.

«Η Ελλάδα δεν θα είναι χώρα transit. Οι κανόνες της Σένγκεν θα ενεργοποιηθούν. Πρόκειται για ένα πολύ επείγον θέμα», υπογράμμισε ο κ. Τουσκ, χαρακτήρισε την κατάσταση τραγική και έκανε λόγο για την ανάγκη συνεργασίας, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.

Διαβάστε πώς μετέδωσε το newpost τις κοινές δηλώσεις Τσίπρα - Τουσκ

Live bloging*