Τη διαβεβαίωση ότι η Βουλγαρία θα στηρίξει κάθε συμβιβαστική και αμοιβαία αποδεκτά λύση μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στο θέμα της ονομασίας, παρείχε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ. Όπως αναφέρει σε σημερινά του δημοσιεύματα ο βουλγαρικός Τύπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με το Σλοβένο ομόλογό του, Ντανίλο Τουρκ, στη Λιουμπλιάνα, ο κ. Παρβάνοφ ανέφερε ακόμη πως «η αναζήτηση ονομασίας στην κατεύθυνση της γεωγραφίας μπορεί να προκαλέσει ένταση στη Βουλγαρία εκ μέρους της κοινωνίας των πολιτών».

Από την πλευρά του, ο Σλοβένος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «οι πολυάριθμες προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος αυτού πρέπει να συνοδεύονται με δυναμικό διάλογο υψηλού επιπέδου».

«Αυτά που ακούγονται στις τελευταίες μέρες, οι ονομασίες του τύπου "Βόρεια Μακεδονία" ή "Ανω Μακεδονία", πρέπει να σχολιάζονται υπό το πρίσμα του γεγονότος ότι, μέρος της Άνω ή της Βόρειας Μακεδονίας είναι και η Μακεδονία του Πίριν, η οποία βρίσκεται στην επικράτεια της Βουλγαρίας. Τίθεται το ερώτημα, τι θα έλεγε ο πληθυσμός που κατοικεί σ' αυτό το μέρος της Βουλγαρίας; Αλλά ας καταλήξουν οι φίλοι μας σε κοινή ονομασία κι εμείς, οι Βούλγαροι, θα βρούμε τον τρόπο να εκφράσουμε την εποικοδομητική θέση μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παρβάνοφ, όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα "Τρουντ".

Ο Βούλγαρος πρόεδρος είπε ακόμη ότι τα Σκόπια δεν πρέπει να έχουν αμφιβολίες για την ευρωπαϊκή προοπτική τους, αφού «όσο νωρίτερα λυθεί το πρόβλημα του ονόματος, τόσο ταχύτερα θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο κ. Τουρκ, όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική του ιστοσελίδα του Sofia News Agency, ανέφερε πως η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ θα πρέπει να κάνουν την επιλογή τους ανάμεσα στις ονομασίες, για τις οποίες έχουν γίνει ήδη προτάσεις και πρόσθεσε: «Εμείς πρέπει να έχουμε υπόψη μας και τα ευαίσθητα σημεία, στα οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος Παρβάνοφ».