Την εκτίμησή πως το ΔΝΤ κρατά πολύ σκληρή στάση και ότι πιέζει από τη μία την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων και από την άλλη την ΕΕ για ρύθμιση του δημοσίου χρέους, γεγονός που προκαλεί καθυστέρηση και ανησυχία, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.   

Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση για το ΤΕΚΕ, ο υπουργός των Οικονομικών, χαρακτήρισε αδιανόητες τις απαιτήσεις του Ταμείου, λέγοντας πως από τη στιγμή που τα νούμερα εμφανίζονται καλύτερα από τις προβλέψεις, δεν είναι λογικό να ζητούνται περικοπές στις συντάξεις. «Το λογικό ήταν να ζητούσαν λιγότερα μέτρα. Εξηγήσαμε ότι δεν μπορούν να μειωθούν περισσότερο γιατί παίζουν το ρόλο του εισοδήματος για ανέργους και για εγγόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι τα εν λόγω επιχειρήματα βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση στο ευρωκοινοβούλιο.

Σημείωσε δε πως δεν μπορεί να δώσει ημερομηνίες ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, προκειμένου όπως είπε, να μην δημιουργούνται προσδοκίες και στη συνέχεια απογοητεύσεις. «Είμαι πεπεισμένος ότι οι παίκτες που θέλουν λύση είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που δεν φέρνουν», είπε και πρόσθεσε: «σε ένα λογικό κόσμο η λύση δεν πρέπει να είναι μακριά! Ελπίζω ότι ζούμε σε ένα τέτοιο κόσμο».

Πάντως ο κ. Τσακαλώτος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της «σαλαμοποίησης», της κατάτμησης δηλαδή της αξιολόγησης και των χρημάτων, ωστόσο σημείωσε ότι σημασία έχει ανεξάρτητα από την τεχνική φύση του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης, να αναγνωριστεί πως η χώρα γυρίζει σελίδα.