Τη δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου διαχείρισης του προσφυγικού, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, αποφάσισε η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το εθνικό, πλέον, ζήτημα των χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτελείται από επτά εμπλεκόμενα υπουργεία και συγκεκριμένα τα Υπουργεία Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής προκειμένου να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τα υπουργεία Μεταφορών, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Υγείας καθώς και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τους OTA

Εκπρόσωπος του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης θα είναι ο πρώην βουλευτής και δημοσιογράφος Γιώργος Κυρίτσης​, ο οποίος πραγματοποιεί καθημερινή ενημέρωση στους δημοσιογράφους, ώστε να δίνεται πλήρης εικόνα για τα νέα δεδομένα. Η ενημέρωση θα πραγματοποιείται καθημερινά στις 09:00-09:30 το πρωί.

Σκοπός της επικοινωνιακής ομάδας θα είναι η καθημερινή ενημέρωση για το προσφυγικό και η παρουσίαση της κατάστασης με τα κέντρα φιλοξενίας, τους καταυλισμούς και τα hotspots.

Υπό το Συντονιστικό αυτό θα υπάρχει ακόμη ένα επιτελικό όργανο που θα ενημερώνεται για το προσφυγικό, ενώ θα δίνει και εικόνα για τους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους φιλοξενίας.

Οι υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, και Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, θα ενημερώσουν για τις λειτουργία  και δομή του εν λόγω κέντρου, ενώ θα παράσχουν αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το προσφυγικό ζήτημα στη χώρα.