Αλλαγή στάσης διαφαίνεται εκ μέρους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως προς το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και την ευελιξία του. 

Σύμφωνα με τη «Süddeutsche Zeitung», εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών δήλωσε πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει η ίδια ποιες μεταρρυθμίσεις θα υλοποιήσει προκειμένου να εφαρμόσει το Μνημόνιο, αρκεί να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα στα δημοσιονομικά και στο τέλος να νούμερα να είναι σωστά.

Το Reuters πάντως επικαλούμενο δικές του πηγές πρόσθετε πως από το γερμανικό υπουργείο οικονομικών ξεκαθάριζαν πως όλα όσα έχουν συμφωνηθεί πρέπει να υλοποιηθούν. 

Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα  πάντως με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα  θα μπορέσει να αποσυνδέσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και την υπο εκκρεμότητα αξιολόγηση, ωστόσο ανοιχτό παραμένει το θέμα του δημοσιονομικού κενού με δεδομένη και τη διάσταση μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης. 

Κομισιόν: Υπάρχει πρόοδος στις διαβουλεύσεις με την Αθήνα

Την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών επεσήμανε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται υπάρχει πρόοδος τόσο στην τεχνική εργασία που γίνεται στην Αθήνα, όσο και στις διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών για την έναρξη της αξιολόγησης.

Ντάισελμπλουμ - Δεν υπάρχει πρόοδος στην Ελλάδα

Σε διαφορετικό μήκος κύματος πάντως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, έβαλε φρένο στις όποιες προσδοκίες για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης του δημοσιονομικού προγράμματος και επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, την ώρα που η κυβέρνηση ασκεί όσες πιέσεις μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση. 

Δεν έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος για την Ελλάδα, δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης, στον απόηχο ενός ακόμη δείπνου που έγινε χθες βράδυ στις Βρυξέλλες μεταξύ των δανειστών, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ για τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετήσει η χώρα μας.