Καθησυχαστικός ήταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου προς τον έλληνα Πρωθυπουργό, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα οι δύο ηγέτες για την αντιμετώπιση των εκρηκτικών διαστάσεων που έχει λάβει το προσφυγικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «δεν είναι δυνατό να συμμετάσχει η Ελλάδα σε Διακυβερνητική συνεργασία, όταν εξακολουθούν να καταφθάνουν από τα τουρκικά παράλια 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες ημερησίως στα ελληνικά νησιά».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε στον Αχμέτ Νταβούτογλου ότι πρέπει να μειωθούν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία, προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και να καταστεί διαχειρίσιμο το πρόβλημα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωθυπουργικό επιτελείο αποφάσισε να λάβει μέρος τελικά ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση της Σμύρνης. 

«Μην ανησυχείς. Η Τουρκία θα συμβάλει στο να πάει καλά η Σύνοδος» του απάντηση, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο τούρκος πρωθυπουργός, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας» τόνισε ο κ. Νταβούτογλου​.