Δεσμευμένη από τους διεθνείς κανόνες, καθώς ως μη μέλος της ΕΕ δεν δεσμεύεται να τηρεί τους ευρωπαϊκούς, σε ό,τι αφορά στο φιλτράρισμα των προσφύγων στα σύνορα της με την Ελλάδα, είναι η ΠΓΔΜ, ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό, τονίζοντας όμως πως έχει αναλάβει πολιτική δέσμευση για συνεργασία στο προσφυγικό.

Όπως σημείωσε η αρμόδια εκπρόσωπος για θέματα μετανάστευσης σχετικά με το κατά πόσον το φιλτράρισμα των προσφύγων στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα είναι συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, η ΠΓΔΜ δεν είναι χώρα της ΕΕ και ως εκ τούτου δε δεσμεύεται, από νομικής άποψης, από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά από τους διεθνείς.

Ωστόσο, η ίδια τόνισε ότι η χώρα έχει αναλάβει την πολιτική δέσμευση να συνεργάζεται με τις χώρες της ΕΕ στο προσφυγικό ζήτημα, βάσει της δήλωσης που υπεγράφη στις 25 Οκτωβρίου από τους 12 ηγέτες χωρών της ΕΕ και χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Όσον αφορά στο μηχανισμό αξιολόγησης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων Σένγκεν, βάσει του οποίου η Ελλάδα σε λίγες ημέρες καλείται να παρουσιάσει τα μέτρα που έλαβε για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που είχαν διαπιστωθεί, η Ν. Μπερτό ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν ποια είναι η κατάσταση.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι στις 10 Φεβρουαρίου η Επιτροπή με έκθεσή της υπογράμμιζε τη «σημαντική πρόοδο» που έχει καταγράψει η Ελλάδα στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.