Με συγκεκριμένη ατζέντα θα καθίσει αύριο το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ στο τραπέζι της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, στρατηγική επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα είναι στη συνάντηση να οριστούν σαφείς στόχοι και αποτελέσματα, με τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες.

Όπως σημείωνε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό, τα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.- Τουρκίας να είναι τέτοια που θα βοηθήσουν τη χώρα και θα τονίσει ότι απουσία συμφωνίας και αδιέξοδο στις συνομιλίες της Δευτέρας στη Βελγική πρωτεύουσα, θα είναι τραγική για τη χώρα εξέλιξη και θα σημαίνει συνέχιση της σημερινής δραματικής κατάστασης.

Σχετικά με το ενδεχόμενο της άσκησης βέτο από την πλευρά της Ελλάδας, από τη Νέα Δημοκρατία ρωτούν την κυβέρνηση «τι περιεχόμενο και τι στόχευση θα έχει το veto αυτό;», με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει ήδη τονίσει ότι τέτοιες μονομερείς ενέργειες δεν ωφελούν τη χώρα, αλλά οδηγούν στην απομόνωσή της. «Βέτο στη Σύνοδο, σημαίνει βέτο στην Ευρώπη», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Οι στόχοι που θα θέσει ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα βασίζονται πάνω στα πραγματικά δεδομένα του προβλήματος και στη λογική ότι η προσφυγική κρίση είναι πρόκληση εθνικών διαστάσεων και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί ο κ. Μητσοτάκης θα είναι η δέσμη των 6 προτάσεων που έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα ο ίδιος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως, θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στην αυριανή σύσκεψη, καθώς όπως λέει και σε συνομιλητές του, δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα, ενώ οι συνεργάτες του σημείωναν ότι η ΝΔ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εγκλωβιστεί στα επικοινωνιακά παιχνίδια που ενδεχομένως επιχειρήσει να κάνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Συγγρού η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον πρωθυπουργό, οφείλεται στην προηγούμενη κακή μαρτυρία από τη συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη στο Μαξίμου, όταν κυβερνητικές πηγές είχαν προχωρήσει σε διαρροές λίγα λεπτά αφότου ο πρόεδρος της ΝΔ είχε περάσει το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου και ενώ οι δύο άντρες συζητούσαν κατ’ ιδίαν.

Επίσης η έλλειψη εμπιστοσύνης, οφείλεται και στην απουσία έστω και βασικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μάλιστα σε συνομιλία που είχε ο κ. Μητσοτάκης με Περιφερειάρχες της ηπειρωτικής Ελλάδας, του ελέχθη ότι η απάντηση των αρμόδιων υπουργών προς τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν τους ζήτησαν κατευθύνσεις, ήταν «κάντε υπομονή».

Στη ΝΔ έχουν βάλει στο στόχαστρό τους και την κυβερνητική διγλωσσία για το προσφυγικό, με αφορμή τις δηλώσεις Κοντζιά από τη μια και Μουζάλα από την άλλη. Άλλωστε όπως υπενθύμιζαν, από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε αλλεπάλληλη παραδοχή αρνητικών σεναρίων, αρχικά για το κλείσιμο των συνόρων και στη συνέχεια για την παράταση αυτής της κατάστασης.