Αισιόδοξος για επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα δηλώνει ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, δίχως ωστόσο να μπορεί προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία, ενώ στέλνει μήνυμα προς την κυβέρνηση να μην συνδέει το προσφυγικό με τις μεταρρυθμίσεις.

Όπως ανέφερε, η διαδικασία διαβούλευσης των Θεσμών μεταξύ τους, αλλά και με την κυβέρνηση βρίσκεται σε εξέλιξη και σημειώνεται πρόοδος. Παράλληλα, η απόφαση της επιστροφής των Θεσμών θα αποφασιστεί από τους ίδιους, όταν κρίνουν πως η κατάσταση είναι η κατάλληλη για αυτούς. Ως προς το τελευταίο ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομερείς και αρκέστηκε να πει:

Δεν ξέρω αν η απόφαση θα ληφθεί τη Δευτέρα, λίγο πριν ή λίγο μετά.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως σε γενικές γραμμές υπάρχει «θετική αποτίμηση» των διαβουλεύσεων. Ο ίδιος ανέφερε πως η τεχνική προετοιμασία προχωράει καλά ωστόσο κάποια θέματα είναι ακόμα ανοιχτά.

Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η το προσφυγικό και η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα έχουν πράγματι σημαντικές επιπτώσεις, κοινωνικό και δημοσιονομικό κόστος, ωστόσο η καθυστέρηση της αξιολόγησης θα ήταν εξαιρετικά αρνητική για την Ελλάδα, γιατί θα καθυστερούσε και την παροχή ρευστότητας από τον ESM.

Ξεκαθάρισε, επίσης, πως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν μπορεί να επηρεαστεί από τον αριθμό των αφίξεων προσφύγων στη Λέσβο. «Πρέπει να λύνονται τα προβλήματα που προκαλούν εκτροχιασμούς και όχι να παρατείνονται», ανέφερε και συμπλήρωσε «η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πολύ σημαντική τόσο για οικονομικούς όσο και πολιτικούς λόγους, και σε αυτό συμφωνούν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας».

«Οι θεσμοί θα επιστρέψουν με ενιαία θέση»

Σε ό,τι αφορά τη διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ είπε πως δε θα ήταν εποικοδομητικό να μπούμε σε μια συζήτηση ποιος μαλώνει με ποιον, αλλά αυτό που πρέπει να δούμε είναι η διαδικασία σύγκλισης μεταξύ των Θεσμών και των ελληνικών αρχών.

«Αυτή, είμαι αισιόδοξος ότι θα είναι επιτυχής στο άμεσο μέλλον», είπε και συνέχισε σημειώνοντας ότι αν γίνει αυτό τότε οι Θεσμοί θα επιστρέψουν «από κοινού» στην Αθήνα και με «κοινή θέση» για να διαπραγματευτούν με τις ελληνικές αρχές. Επιπλέον, ανέφερε πως το ζήτημα αυτό διογκώθηκε απ’ έξω και όχι από τους θεσμούς.

Τέλος, αναφερόμενος στο δημοσιονομικό κενό σημείωσε ότι τον Απρίλιο η Eurostat θα επικυρώσει τα στοιχεία του 2015, και οι εκτιμήσεις για το 2016 και το 2017 θα είναι πιο ξεκάθαρες.

Την ίδια στιγμή, ο αρθρογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ επεσήμανε ότι στο Eurogroup της Δευτέρας, το παρόν από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα δώσει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πολ Τόμσεν και όχι η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ.